Întregalde. Undeva, departe

Preocupat de raporturile (de forţă, ierarhice sau amoroase) create între orăşenii middle class-ului românesc, alături de micile lor drame pe care de multe ei le resimt mai tare decât ar trebui (comparativ cu probleme grave întâlnite în medii mai defavorizate), Radu Muntean adaugă de această dată, în Întregalde, şi o perspectivă rurală teribil de dură. Pare că măreşte miza, tocmai pentru a sublinia – dar fără a-şi bagateliza interesele de până acum – că în societate zac nenorociri mai însemnate decât cele din Marţi, după Crăciun, Boogie, Alice T. sau Un etaj mai jos.

Maria, Ilinca şi Dan (Maria Popistașu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan) încep o aventură prin zonele mai greu accesibile ale Transilvaniei, cu scopul unei misiuni umanitare. Dar potriveala de-acasă le e dată peste cap atunci când îl iau în în jeep-ul lor confortabil (milă, naivitate sau inconştienţă?) pe săteanul Kente, un om ciudat (sau doar diferit?). Atitudinea lui nu poate fi o problemă în sine – sau în valoare absolută – şi nici nu pare condamnată de Muntean, care îşi priveşte fiecare personaj cu înţelegere. Prăpastia care construieşte intriga se naşte mai degrabă din aceste mentalităţi opuse.

E momentul când filmul capătă accente de thriller, fiindcă aceşti prieteni ajung în faţa unor decizii care pot avea repercursiuni serioase. Când totul e bine şi relaxat, ei se înţeleg excelent, fac glumiţe, sunt degajaţi. Când lucrurile devin grave, raţionalizează totul prin propriul bine. Interesul comun trece în plan secund.

Muntean speculează acest egoism care de fapt locuieşte în fiecare dintre noi.Cei trei tineri sunt scoşi forţat din bula lor tihnită şi se lovesc de realitatea nemiloasă a celor mai puţin privilegiaţi. Întregalde dezbate pe marginea fracturilor însemnate pe care tranziţia – alături de o proastă înţelegere a exploatării capitalismului – le-a adâncit în ţară.

Dintr-o dată, nu mai suntem întru totul convinşi de acţiunile nobile ale acestui tip de binefăcători veniţi de la oraş. Ce schimbă ei structural, cu adevărat, în comunităţile pe care le vizitează cu atâta mândrie? În oameni precum Kente, probabil nimic.

Întregalde (România, 2021 rulează joi, 29 iulie, de la ora 18:30, la Casa de Cultură a Studenţilor, şi vineri, 30 iulie, ora 21:45, la USAMV Open Air. Regia:Radu Muntean. Cu:  Maria Popistasu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan, Luca Sabin

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *