Dolce fine giornata

Maria Linde (Krystyna Janda), o poetesă poloneză de succes aflată la vârsta a doua, trăiește alături de familia sa în Toscana și are o relație extraconjugală cu un tânăr egiptean. După ce Roma este ținta unui atac terorist, aceasta își folosește discursul de acceptare a premiului Nobel pentru a-și exprima dezaprobarea cu privire la taberele de refugiați și simpatizează cu motivele teroristului, catalogându-i atacul sinucigaș cu bombă drept o formă de artă. În timp ce reputația și viața socială și de familie i se duc de râpă, ea încearcă să-și mențină aceeași atitudine pozitivă față de lumea înconjurătoare și se poartă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, ceea ce nu face decât să-i înfurie și mai mult pe cei apropiați ei.

Dolce fine giornata pare să fie alcătuit din două părți distincte: înainte și după discursul de Nobel. Inițial, Maria apare ca un personaj liniștit, care se bucură de o existență boemă și care contemplă, de pe margine, la trecut și la ce mai poate avea viața de oferit. Nu durează mult ca filmul idilic să se transforme într-o critică socială asupra terorismului. Neoferindu-se prea multe detalii legate de trecutul și background-ul ei, afirmațiile Mariei vin ca un șoc pentru spectator, la fel ca pentru familie și cei prezenți la eveniment. Se păstrează și în această a doua parte peisajele însorite, mereu prezente în prima, dar frumusețea lor contrastează cu haosul politic și social și cu frica ce se instaurează în urma discursului ei, și fac totul să pară și mai grotesc, mai înfricoșător.

Ce e interesant la această a doua jumătate e profunzimea cu care sunt puse sub lupă problemele de ordin moral. Scenariul reușește să facă o amplă analiză psihologică a unui personaj complex, imprevizibil, dar și să ilustreze în detaliu un imperiu în cădere, o serie de consecințe nebănuite, cu efecte dezastruoase, ale unor acțiuni impulsive de cele mai multe ori nevoite.

Dolce fine giornata rulează astăzi, 31 mai, de la 17:30 în sala 4 a Cinema City Iulius Mall, și luni, 3 iunie, de la 18:00 la Cinema Florin Piersic.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *