Vânătorul de balene – The Whaler boy

TROFEUL TRANSILVANIA al ediției TIFF din acest an a fost câștigat de filmul Vânătorul de balene – The Whaler boy, o coproducție Rusia – Polonia – Belgia regizată de Philipp Yuriev. Câștigătorul va încasa și un premiu în valoare de 10.000 de euro. 

N-am fost niciodată mai fericită cu un „mare câștigător” TIFF, mai ales că eu l-am cules din maldărul primit pentru preselecție. A fost unul dintre rarele filme care m-a tras în el de la primele cadre. Puternica scenă de deschidere leagă un sătuc de pe o insulă din Siberia, pierdută de lume, de un gigantic oraș american, Detroit, prin videochat erotic. Fetele se rotesc pentru cameră, într-o coregrafie amețitoare, regizată și montată inteligent și virtuos, care ne face să simțim prăpastia incredibilă, dar și conexiunea dintre cele două spații geografice (despărțite, practic, de strâmtoarea Bering). So close, but so far away. În prima sa încercare ca regizor, operatorul rus multi-premiat Philipp Yuryev meșteșugește o neobișnuit de delicată dramă low buget, de o splendoare vizuală rarisimă, despre o experiența în care se pot regăsi mii de bărbați și de femei din lumea întreagă. 

Acţiunea lungmetrajului se desfăşoară în Ciukotka, zona situată în capătul nord-estic al Rusiei şi aflată la doar 86 de kilometri de Alaska, şi îl are ca protagonist pe Lyoshka (Vladimir Onokhov, de asemenea în rolul său de debut), un tânăr dintr-o comunitate inuită de vânători de balene. Aceştia trăiesc vieţi obişnuite, stăpânite de rutină: vânează mamifere marine, împart părţile comestibile prin sat şi pierd vremea cu prietenii. Dar un eveniment important zguduie calmul comunităţii – internetul ajunge în mijlocul lor, oferind dovada unei vieţi mai împlinite într-un alt colţ al planetei, şi fiecare e curios să afle ce mistere ascunde această nouă minunăţie tehnologică. Aşa începe şi aventura lui Lyoshka.Tânărul descoperă, secretele webcam-ului şi videochat-ului, admirând, împreună cu prietenul său cel mai bun, o frumoasă blondă din Detroit. Totuşi, lipsa de familiaritate cu tehnologia şi naivitatea lui îl determină să creadă că are o conexiune specială cu superba HollySweet_999.

Încetul cu încetul, dezvoltă o obsesie pentru ea. Are impresia că ea îl vede, că poate vorbi cu ea, îşi cere scuze că a „înşelat-o” când petrece timp cu o altă fată, îşi dedică timpul învăţării limbii ei şi îi mărturiseşte, într-o intercalare antitetică de cadre – cu ea dansând în faţa camerei şi cu el chinuindu-se să vorbească o engleză stâlcită – pe cât de amuzante, pe atât de incomode: „I want to be your wife“. Fantezia aceasta duce repede la gelozie, mai apoi la violenţă şi, în cele din urmă, la o sumă de consecinţe care pe moment par iremediabile. Astfel, el decide să traverseze Strâmtoarea Bering şi să vâneze “visul american”, HollySweet_999 devenind pentru el un fel de Moby Dick care îi controlează destinul.

Tragicomedia se transformă într-o călătorie neașteptată și seducătoare, care te poartă în locuri necunoscute, cu un peisaj muzical atmosferic și eclectic (Beach Boys sau Julee Cruise, cu Falling din Twin Peaks), deseori în disonanță cu povestea excentrică a filmului. În final, ia forma unei atipice pelicule coming of age despre visul american într-un sat de vânători de balene, dar și despre comunitățile stranii, izolate, pe marginea extincției, din nordul îndepărtat al Rusiei, ale căror culturi și obiceiuri sunt transpuse evocator într-un film uneori amuzant, alteori sfâșietor, dar mereu teribil de satisfăcător. E unul dintre cele mai particulare și mai puternice debuturi pe care le-am văzut în ultimii ani, cu atât mai impresionant cu cât distribuția e făcută din neprofesioniști. Așadar, un must pentru cei care încă nu l-au văzut.

Vânătorul de balene – The Whaler boy (coproducție Rusia – Polonia – Belgia, 2021) rulează duminică, 1 august, la Cinema Florin Piersic, de la ora 15:30.Regia: Philipp Yuryev. Cu: Vladimir Onokhov, Kristina Asmus, Vladimir Lyubimtsev.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *