Câmp de maci

 Filmul românesc Câmp de maci / Poppy Field este câștigătorul din acest an al Premiului pentru cea mai bună regie la TIFF.20. În plus, regizorul filmului, Eugen Jebeleanu, va încasa și un premiu de 3.500 de euro.

Prins între icoanele trase la xerox color ale unora și militantismele trase la xerox alb-negru ale altora, jandarmul Cristi (Conrad Mericoffer ) își pocnește un concubin. Contextul n-ar putea mai tensionat: o „conversație” zbierată între un grup de  protestatari ortodocși și publicul unui „film cu lesbiene” care deja s-a întâmplat în viața reală și care deja face istorie prin cinema-ul românesc. Dan Chișu l-a utilizat ca punct de pornire pentru 5 minute, unde mizele erau exploatarea de către media a incidentului și problemele unei familii foate puțin dispuse să accepte că unul dintre ei este /ar putea fi gay.

Pentru debutul lui în film, regizorul de teatru Eugen Jebeleanu alege o abordare radical diferită. Protagonistul din Câmp de maci nu-i deloc confortabil în propria lui piele și este mult mai compatibil cu codurile tăcerii și virilitatea jandarmeriei decât cu activismele chic ale comunității LGBT. Fix genul de individ pe care nu-i o idee bună să-l forțezi să-și facă coming out-ul pe rezonuri de militantism, fix genul de tip care odată ce-și pierde un pic controlul este incapabil să-și asume ce s-a întâmplat.

Jebeleanu utilizează regizoral și scenaristic chestiuni de prin arsenalul teatrului: mult dialog, separarea spațiilor în care jandarmul Cristi își trăiește secvențele. Le utilizează însă foarte abil, incluzându-le cinematografic într-un film surprinzător de onest, numai bun de Competiția TIFF 20.

Câmp de maci / Poppy Filed (România, 2021) rulează duminică, 1 august, de la ora 15:30, la Cinema Florin Piersic. Regia: Eugen Jebeleanu. Cu: Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, George Pistereanu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *