Pentru mine tu ești Ceaușescu – Istoria împletită cu prezentul

În primul lui lungmetraj documentar, Sebastian Mihăilescu (asistentul de regie al lui Radu Jude pe platoul de la Aferim) împletește istoria cu prezentul și ficțiunea cu realitatea, atingând chiar nivelul de metacinema. În Pentru mine tu ești Ceaușescu, cunoscutul dictator nu este personajul principal, ci cade pe loc secundar. 

Documentarul prezintă mai mult povestea tinerilor născuți în anii 1990-2000, care au aplicat la un casting pentru un film despre Ceaușescu cel tânăr, din perioada interbelică și începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, un comunist aspirant și, surprinzător, chiar prizonier. Spre deosebire de celelalte documentare despre comunism, Mihăilescu nu își propune ca al lui să reitereze aceeași poveste a dictatorului obsedat de cultul personalității, al regimului opresiv pe care îl conducea și al sfârșitului său deloc tragic pe care aproape o țară întreagă l-a aclamat. 

De fapt, filmul lui vorbește mai mult despre conectarea tinerilor cu trecutul, despre cum ne raportăm noi, adolescenții și cei de douăzeci-treizeci de ani, la o perioadă pe care o cunoaștem doar din poveștile părinților și ale bunicilor, pe care nu o putem înțelege decât obiectiv pentru că nu am trăit-o.

Stilul original al lui Mihăilescu se poate observa în alegerile pe care le face în ce privește estetica și elementele tehnice ale filmului. Într-o cromatică predominant alb-negru – cu momente de culoare integrate calculat pe parcursul filmului, cum ar fi cel în care actorii debutanți încearcă să recreeze fotografii istorice – și cu un format vechi, regizorul reușește să potențeze atât tema foarte puțin abordată a unui Ceaușescu necunoscut publicului larg, pierdut în încercarea sa de a se cățăra pe scara socială, dar și a tinerilor din prezent, pierduți într-o lume în continuă schimbare. 

Filmul rulează în cadrul secțiunii What’s Up Doc? miercuri, 22 iunie, ora 19:30, și vineri, 24 iunie, ora 17:00 la Cinema ARTA.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *