Jane Birkin prin ochii lui Charlotte Gainsbourg

Într-un clip video recent din seria Closet Picks a celor de la Criterion, în care oameni din industrie sunt invitați să-și umple sacoșa cu discuri cu filme la discreție, Charlotte Gainsbourg povestește cum, ca adolescentă, nu o suporta pe Agnès Varda după ce aceasta s-a instalat în casa lor pentru a face un film despre mama ei, cântăreața și actrița Jane Birkin. Între timp, a ajuns s-o placă, într-atât de mult încât a împrumutat titlul acelui film, Jane B. văzută de Agnès V., pentru filmul său de acum: Jane văzută de Charlotte

Dar filmul cu pricina seamănă mai degrabă cu un altul prezentat la TIFF chiar înainte de pandemie: Storia di B – Dispariția mamei mele. Numai că dacă B de acolo, adică Benedetta Barzini, fugea de cameră, B de aici, adică (Jane) Birkin, iubește camera. Și camera o iubește pe ea. 

Nu de alta, dar Gainsbourg nu face filme precum Varda (nimeni nu o face, ce-i drept). Pe de o parte lipsesc fantasticele scheciuri de acolo, care rescriau cu multă imaginație regulile filmului biografic, iar pe de alta Gainsbourg ocupă un loc aproape la fel de important ca și Birkin în film. „O scrisoare de dragoste deschisă adresată mamei sale”, cum l-a numit însăși artista, filmul vorbește doar fugitiv despre relația sa cu soțul Serge Gainsbourg.

Într-unul dintre cele mai interesante momente din film, cele două vizitează apartamentul în care faimosul cântăreț a trăit până la moartea sa, acum trei decenii, păstrat așa cum a fost lăsat de artist până în cele mai mici detalii, inclusiv mâncarea din frigider. „Sunt ca obiectele reistorice”, remarcă Charlotte, la care Jane adaugă: „fix ca în Pompeii”. 

E un moment puternic, ca și cel în care Birkin se învinovățește că nu s-a gândit mai mult la suferința copiilor săi („Eram atât de înfășurată în a mea”), printre altele, însă sunt momente de o intimitate ușor inconfortabilă. Un alt cineast, care să fi avut o relație mai puțin strânsă cu Birkin, poate că ar fi găsit momente care să rezoneze mai mult (și) cu publicul. 

Jane văzută de Charlotte rulează astăzi, 21 iunie, de la 17:15 la Universitatea Sapientia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *