Tatami – Când joci jetonul vieţii

Pe fondul tensiunilor actuale din Fâşia Gaza, se simte ca un nod în gât neputinţa Leilei, o judocană din Iran obligată de liderii ţării sale să aleagă între succesul sportiv pentru care s-a pregătit toată viaţa şi siguranţa familiei.

În 2019, autoritățile iraniene îi ordonau judocanului Saeid Mollaei să piardă intenționat semifinala campionatului mondial, pentru a evita un meci în ultimul act contra israelianului Sagi Muki. Povestea ieșea public și Mollaei era forţat să fugă în Germania, unde avea şansa de a primi azil politic. Povestea lui continua ironic: urma să câştige sub drapel evreiesc inamic medalia de argint la Olimpiada din 2020. E doar un episod revoltător de dată recentă în care politicul a interferat în lumea sportului.

Tatami – regizat de cuplul inedit persano-evreu Zar Amir Ebrahimi şi (laureatul cu Oscar) Guy Nattiv – porneşte de la acest eveniment și construiește povestea fictivă a participării Leilei Hosseini (superba Arienne Mandi) la turneul final desfăşurat în Georgia. Acțiunea pendulează între sala sportivă din Tbilisi şi apartamentul acesteia din Teheran, unde rudele ei pot plăti scump refuzul sportivei de a se da accidentată. Filmul arată felul înfricoşător în care sportul a devenit un vehicul ideologic, cum lideri politici folosesc astfel de întreceri pentru a facilita o agendă.

Leila trebuie să aleagă între visul de o viaţă şi conservarea situaţiei personale; acasă are părinţi, un soţ şi un băieţel. O dilemă la care fiecare dintre noi suntem invitaţi să (ne) răspundem şi un strigăt de ajutor al tuturor celor pe care teroarea i-a blocat, cu atât mai mult cu cât aproape de noi se desfăşoară conflicte ideologice profunde. Simţi multă compasiune, dar şi multă aversiune, urmărind această poveste, filmată matematic, alb negru, format 4 pe 3, ca o dovadă a problemelor care nu țin cont de epocă și care, cât va domni omul pe pământ, nu vor dispărea.

Vineri, 14 iunie, ora 15:30 – Cinema Florin Piersic

Joi, 20 iunie, ora 15:30 – Casa de Cultura a Studenților

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *