Nedoriții. Blocul 5 nu se predă

Regizorul Ladj Ly revine cu al doilea film furios despre Franța celor nevăzuți și nerespectați de societate. 

Suntem în orășelul fictiv Grand Bosquet, al cărui primar moare brusc și extrem de public. Soluția de compromis este un pediatru habarnist pe post de interimar, francez pur-sânge și teribil de alb în comparație cu restul locuitorilor. 

Povestea este însă centrată pe un imens bloc de locuințe sociale ce se dorește demolat. Acolo trăiește Haby, o tânără care lucrează la primărie, la arhivă, și încearcă să-și folosească poziția pentru a îndrepta niște nereguli. Pusă în fața unui sistem care îngreunează orice și a unui primar interimar care nu înțelege lumea pe care ar trebui să o organizeze, Haby decide să candideze și ea la primărie. Ca vocea poporului din care face parte, ca om care cunoaște în mod direct problemele și poate găsi soluții cu susținerea celor direct vizați. Utopia asta se transformă rapid în tragedie iar situația degenerează pe mai multe planuri. 

Nedoriții este un adevărat tur de forță ce trece din dramă socială, în absurd birocratic, în abuz de putere, în imensă tragedie, totul cu un ritm amețitor și o uluitoare atenție la detalii. Totul culminează într-un final ce satisface nevoia primară de răzbunare și în același timp întreabă la ce servește ea. Răspunsul se lasă așteptat. 

Filmele lui Ladj Ly luptă pentru comunitățile în care acesta a trăit. E un cinema strident și fără limite, ce înaintează acuze la adresa neregulilor sistemice din Franța cu același aplomb cu care primarul interimar din film folosește jandarmeria pentru a-și împiedica adversara să câștige voturi.

Vineri, 14 iunie, ora 20:30 – Cinema Dacia Mănăștur

Sâmbătă, 15 iunie, ora 19:30 – Cinema Mărăști

Luni, 17 iunie, ora 21:45 – Iulius Parc Open Air

Sâmbătă, 22 iunie, ora 21:00 – Casa de Cultură a Studenților

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *