Șterge istoricul / Delete History

Comedie despre dezastrele pe care niște oameni și le pot cauza în viață dintr-o utilizare greșită a app-urilor și mai ales încercările de-a opri „interneții”. A făcut furori la Berlinală și s-ar putea să vă regăsiți destul de mult în pielea personajelor.

Betrand (Blanche Gardin ), Marie (Blanche Gardin ) și Christine (Corinne Masiero) sunt trei fancezi trecuți de-a doua tinerețe. Nu-s nici frumoși nici bogați nici celebri. Sunt prinși în probleme financiare și obosiți de toate cele. Pe jumătate expirați, pe jumătate ratați, dar 100% simpatici, precum toate personajele pe care le scriu Benoît Delépine și Gustave Kervern de la Aaltra încoace. Fiind vorba de formidabilul duo regizoral da, trebuie să fie și niște supra-realism implicat. Și chiar este, deși subiectul este comedie amară si beneficiază și de un discurs despre absurdul oribil al interacțiunii cu tehnologiile ele moderne. Un film despre clasa muncitoare (cu momente de omagiu ironic către Gilets Jaunes) care nu mai muncește, nu mai are bani și nu mai înțelege. Care clasă muncitoare nu merge în paradis pentru că este captivă într-o distopie cât se poate de reală, amuzantă, contemporană și absurdă. 

Dușmanii francezului de rând? Sex-tape-ul, tele-marketing-ul și ratingurile de pe aplicații de tip uber. În fine, poate aceste lucruri nu ar fi chiar nocive dacă nu ar intra în scenă și problemele fiecăruia dintre protagoniști: alcoolul, inadecvarea socială, îndrăgosteala de o angajată de call-center. Și dependența de seriale, bullying-ul, Michel Houllebecq (care face un cameo deprimat și amical ), inteligența artificială, cărțile de credit pe roșu și un divorț. 

Delépine & Kervern organizează haosul din viețile și capetele protagoniștilor în sketch-uri aeriene care lovesc personajele de situații concrete și cer rapeluri către Jacques Tati și Lukas Moodysson, Roy Andersson și Quentin Dupieux. Șterge Istoricul (2020, r. Benoît Delépine, Gustave Kervern) va fi proiectat în această seară în Piața Unirii de la ora 21.30, în cadrul Galei de Închidere, dar și la USAMV de la aceeași oră.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *