Fecioara de august

Fecioara de august se deschide cu câteva cartoane care informează despre obiceiul madrilenilor de a-și părăsi orașul pentru două săptămâni la începutul lunii august în vederea scăpării de caniculă. Cei câțiva rămași și turiștii sărbătoresc împreună, în cartierele centrale, festivalul Sfântului Cajetan, al Sfântului Laurențiu și al Fecioarei de Paloma din titlu. Printre ei se află și Eva (Itsaso Arana), o tânără care urmează să facă 33 de ani și care, după ce a renunțat la cariera de actriță, decide să abordeze viața dintr-un alt unghi. Viața ei de zi cu din această perioadă, de pe 1 august, când închiriază un apartament în centrul Madridului, și până pe 15, în ultima zi de festival, face subiectul filmului lui Jonás Trueba, distins cu premiul FIPRESCI anul trecut la Karlovy Vary. 

Astfel, Eva empatizează cu noua ei vecină după ce rămâne închisă pe afară, se reunește cu o prietenă din copilărie, acum mamă, se împrietenește cu doi străini, un englez care nu cunoaște spaniola și-un galic care o vorbește perfect, se intersectează cu fostul ei iubit la intrarea într-un cinema, se îndrăgostește de un bărbat după ce încearcă să-l salveze de la ce i se pare ei a fi o încercare de suicid. Mereu ancorat în prezent, dar cu bucăți din trecut ce vin în folosul îmbogățirii substratului narativ și al protagonistei complexe, scenariul optează pentru dedramatizare: nu există conflicte cu mize mari, nu toate personajele sunt multidimensionale și recurente, și nu există cauzalitate în narațiune, stilul flușturatic al filmului imitându-l pe cel de a fi al Evei. Numai spre final, când povestea de dragoste începe să se înfiripe, intriga crește în intensitate și dă senzația că filmul se termină tocmai când povestea Evei începe, aspect care aduce inevitabil aminte de filmele lui Éric Rohmer. Tot de filmele cineastului francez aduc aminte și flow-ul natural al dialogurilor și al întâmplărilor, ilustrate fără emfază și vreun artificiu. 

Fecioara de august va fi proiectat astăzi, 7 august, de la miezul nopții la Episcopia Unitariană, și mâine, 8 august, de la 21:30 în Iulius Parc Open Air.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *