Stefan Arsenijević despre Cât mă țin picioarele: “Este un amestec neobișnuit, dar cred că funcționează”

Regizorul sârb Stefan Arsenijević revine la TIFF.21 cu cel mai recent lungmetraj al său Cât mă țin picioarele, o reinterpretare a unui poem tradițional medieval care ridică întrebări despre identitate, tradiție, rasă și dragoste. În 2021, filmul a câștigat Globul de Cristal pentru cel mai bun film la a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary. Arsenijević a primit peste 30 de premii internaționale pentru cele zece scurtmetraje ale sale, inclusiv un Urs de Aur la Berlinale, Premiul Academiei de Film European și o nominalizare la Oscar pentru scurtmetrajul său (A)torzija. Primul său lungmetraj Dragoste și alte crime a câștigat mai multe premii internaționale, inclusiv cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Sofia și la alte festivaluri. Este manager al programului de formare FIRST FILMS FIRST al Goethe-Institute din 2016.

Povestește-mi despre experiența ta la TIFF.

Am venit pentru prima dată la TIFF în 2003 și nici măcar nu aveam un film. Auzisem de acest nou și mare festival, l-am cunoscut pe Tudor la Cannes și apoi mi-am spus că voi veni, producătorul meu venea și m-a rugat să îl însoțesc. M-am urcat în mașină, pentru că locuiesc în Serbia, sunt șase ore de drum, și așa am venit pentru prima dată. Apoi am participat cu filme. Acum derulez un program pentru regizorii din regiunea noastră pentru realizarea primelor lungmetraje, FIRST FILMS FIRST. Este un workshop de la Goethe-Institute și TIFF este unul dintre principalii noștrii parteneri în program. Întotdeauna începem anul cu noi participanți aici, acesta este al 7-lea an. Am sărit doi ani în pandemie, dar în rest… cred că ar trebui să obțin cetățenia, ar trebui să vă gândiți la asta (zâmbește).

Iubești România și România te iubește. Cum s-a schimbat experiența ta de-a lungul anilor?

Chiar a crescut. Nu este doar o formă de politețe, dar sunt de 19 ani aici, TIFF a crescut, a devenit din ce în ce mai mare. Și mai important, tot mai mulți oameni știau despre TIFF și acum este într-adevăr unul dintre festivalurile de top din regiune. Și chiar îmi place, mă simt ca acasă. Există întotdeauna o șansă să întâlnești o mulțime de oameni pe care îi cunoști sau de care ai nevoie profesional, într-o atmosferă foarte relaxată, lejeră. Și îmi place ecranul de proiecție din Piața Unirii. Iubesc această proiecție de seară. Prima zi în care am fost aici, am fost la filmul cu zombi. Deci, este foarte plăcut. Chiar îmi place.

Ai avut o pauză de aproape 10 ani de la lungmetraje. Care a fost motivul?

Da. Ei bine, ce este asta? O terapie! Timp de 10 ani nu am făcut filme, dar am predat, m-am concentrat pe educație. În această pauză s-a născut FIRST FILMS FIRST. Și am dezvoltat două proiecte, care nu au funcționat. Deci, nu e ca și cum m-aș fi retras din cinema, am fost tot timpul implicat, mai ales cu proiectele altora și acum am revenit, cu al doilea lungmetraj. Interesant, anul acesta s-a întâmplat să primesc un telefon de la un teatru din Sfântu Gheorghe, care dorea să creeze o piesă de teatru din primul meu lungmetraj, Dragostea și alte crime. Așa că în martie am fost acolo și am văzut primul meu film transpus pentru prima dată pe o scenă de teatru din Transilvania, la Sfântu Gheorghe. A fost o nebunie și uimitor, mai ales că luasem o pauză atât de mare și cineva și-a amintit de acest film pe care l-am făcut cu mulți ani în urmă și a vrut să-l transforme într-o piesă de teatru care a fost cu adevărat uimitoare. A fost regizată de Theodor-Cristian Popescu. Și mi-a plăcut. A fost o experiență cu adevărat nouă pentru mine. Deci, sunt conectat la această regiune în mai multe moduri.

Ce ne poți spune despre noul tău film Cât mă țin picioarele?

Cât mă țin picioarele este o reimaginare contemporană a unui poem național medieval sârbesc tradițional foarte cunoscut. Unul dintre acele poeme populare pe care toată lumea le cunoaște. Îl înveți la orele de literatură din școala primară. Este despre dragoste și sunt destul de obsedat de poveștile de dragoste în munca mea. Și apoi m-am gândit: dacă ar fi vorba despre cavaleri, săbii și cai și alte lucruri de felul ăsta?  Dar, de fapt, este o poveste despre o relație și despre cum se schimbă acea relație. Este despre empatie în relație și înțelegere. Și despre iertare. Și m-am gândit că aceste subiecte ar putea fi foarte relevante astăzi. Ceea ce am făcut a fost să mă gândesc să îl transpun într-o poveste contemporană pentru a vedea cum funcționează azi. În acea vreme se întâmpla și criza migranților, cea din 2014, cred. Primul val de criză a migranților începuse, iar Belgradul era un loc important pe ruta migranților din Balcani. Am întâlnit o mulțime de refugiați, am vorbit cu ei și unii dintre ei își doreau foarte mult să rămână și să se integreze în societatea sârbă. Mai ales un tânăr din Ghana, Ibrahim Ishaq, care a învățat și limba. Își dorea să fie fotbalist profesionist, dar nu putea juca oficial până nu primea azil. Obținerea azilului era un proces lung. A fost voluntar la Crucea Roșie și, din toate punctele de vedere, a vrut să se adapteze la societatea noastră. Și atunci m-am întrebat: dacă aș folosi povestea sa personală și aș face din el un erou național sârb contemporan? Să îmbin istoria actuală cu ceva foarte tradițional și vechi și sârbesc și așa s-a născut acest film. Este un amestec neobișnuit, dar cred că funcționează. Poate sună complicat, dar la sfârșitul zilei este o poveste de dragoste. Și publicul nu trebuie să fie neapărat inteligent sau să citească poemul înainte, este vorba doar de emoții.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *