O ficțiune despre viață – doliul între greutatea durerii și ușurința absurdului

Dovilė Šarutytė a absolvit Academia Lituaniană de Muzică și Teatru, a realizat  întâi scurtmetraje, pentru care a primit mai multe premii: Te cunosc a fost votat cel mai bun scurtmetraj lituanian la Premiile Naționale de Film și Televiziune din 2010, iar cel mai recent, Astăzi fără noroc a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj lituanian la Scanorama Film Forum

O ficțiune despre viață reprezintă o privire proaspătă asupra unuia dintre cele mai grele momente ale vieții: pierderea unui părinte și, în general, a cuiva drag. Povestea se concentrează pe Dovilė Šarutytė, care, după ce s-a întors dintr-o vacanță cu prietenele ei, primește un apel la serviciu, prin care află de moartea tatălui ei. Ea, ca singură fiică, trebuie să se ocupe de pregătirile pentru înmormântarea lui; devine organizatoarea evenimentului morbid.

Într-o notă neașteptată, filmul nu caută să evidențieze neapărat durerea crudă prin care trece cu siguranța Dovilė. Plânsul sau lacrimile nu contează, nici orice alt tip de teatralizare a pierderii. Este vorba însă de durerea atât de mare încât derutează și amorțește, cea care te paralizează fără ca tu să știi și pentru care accepți cel mai prost pretext pentru a o evita, ca să scapi efectiv de ea. 

Confruntați cu șocul finalității vieții și a adioului etern, ne înecăm în exterioritatea obligațiilor și a lucrurilor. Aceasta este ceea ce permite până la urmă ca un eveniment la fel de delicat precum moartea să fie traversat de logica capitalismului. De-a lungul poveștii, vedem astfel cum doliul e înfruntat de Dovilė prin grotesca inutilitate a consumului. Este astfel atât povestea individuală a pierderii în sine, cât și dichisurile implicate în planificarea evenimentului funerar; greutatea durerii și ușurința absurdului.

Într-o notă finală nu mai puțin importantă, O ficțiune despre viață se bazează pe povești adevărate ale unor oameni reali. Mizanscena documentează o amintire plurală și mărturisește un regret, incluzând și filmări brute (raw footage) preluate din arhiva familiei regizorului. Filmul oscilează între limitele realității date de reconstrucția faptelor și ficțiunea unei creații.

Filmul rulează pentru prima oră azi la Cinema Victoria de la ora 17:30, și vineri de la 19:30 la același cinema.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *