Nu-ţi feri privirea – forța dragostei

Preocupat de felul cum autoritatea restrictivă copleşeşte individul, cunoscutul regizor Florian Henckel von Donnersmarck revine în spaţiul său cinematografic, cel nemțesc, după mai bine de un deceniu – de la clasicul şi atât de aclamatul Das Leben der Anderen / Vieţile altora (2006), centrat în jurul felului în care un ofiţer de securitate est-german ajungea fascinat de dramaturgul sofisticat pe care fusese însărcinat să îl spioneze.

Von Donnersmarck continuă pe această linie a ideilor şi alege povestea maturizării lui Kurt, un băieţel care îşi petrece primii ani în plin hitlerism, trăieşte un război cumplit, se vede pe urmă prins în mrejele socialismului, ca apoi să scape în Germania Federală, unde aclimatizarea e mai dificilă decât la o primă vedere. Nu-ţi feri privirea reconstituie istoric o poveste despre pasiune şi forţa dragostei, împletind realitatea pictorului Gerhard Richter cu gândurile regizorului despre această perioadă.

Este un film-eveniment, o adevărată odisee prin viaţa încercată a unei Germanii dezintegrate nu doar teritorial, ci şi moral. La Veneția a fost ovaționat mai bine de zece minute, în timp ce academia americană de film l-a nominalizat la două Premii Oscar. Un excelent tur de forţă care nu trebuie ratat!

Nu-ţi feri privirea rulează duminică, 9 iunie, ora 16:00, la Cinema Florin Piersic.

0 replies on “Nu-ţi feri privirea – forța dragostei”