O iubire imposibilă

Adaptat după romanul omonim al Christinei Angot, O iubire imposibilă se desfășoară pe o perioadă de aproximativ cincizeci de ani și prezintă bucata din viața lui Rachel Schwartz (Virginie Efira) puternic influențată de bărbatul abuziv care i-a fost iubit.

Aceasta, angajată a securității sociale, îl cunoaște la cantina pe care o frecventează pe Philippe (Niels Schneider), de care se îndrăgostește brusc și iremediabil. El o introduce în universul plăcerilor trupești, îi face cunoștintă cu opera lui Nietzsche, o ajută să se maturizeze și să se cunoască pe sine. În concepția ei, pare bărbatul ideal. Încetul cu încetul începe însă să-și dezvăluie secretele, după care, o lovitură pentru ea, îi spune că nu se poate căsători, că nu-i stă în fire și nu vrea să aibă obligații. Ca să-i dea complet lumea peste cap, o lasă însărcinată și o părăsește, iar ulterior nu vrea să-și recunoască odrasla.

Filmul debutează într-un stil jucăuș, în tradiția unor filme franțuzești precum Amélie (2001, r. Jean-Pierre Jeunet) sau Jeux d’enfants (2003, r. Yann Samuell). Relațiile dintre personajele de altfel complexe se deteriorează odată cu trecerea timpului, inocența și pofta de viață se pierd, iar dinamicile dintre cei doi și felul în care spectatorul se raportează la ei se schimbă de la o secvență la alta. Philippe îi dă lui Rachel educația de care avea nevoie, fără a realiza că mai târziu o va folosi ca un scut împotriva trucurilor lui. Rachel devine o femeie care se află în controlul propriului destin, în ciuda greșelilor din trecut. Încercarea ei de a-l face pe Philippe să-și recunoască fiica dă roade până la urmă, dar vina și încărcătura emoțională pe care această reușită le aduce sunt copleșitoare și schimbă definitiv legătura dintre ei.

O iubire imposibilă rulează astăzi, 9 iunie, de la 19:30 la Cinema Mărăști.


0 replies on “O iubire imposibilă”