Nimic despre dragoste – tu ce ai face în locul lor?

Vocaţia de actor a lui Florin Piersic Jr. se simte foarte puternic în Nimic despre dragoste, un film care scoate în evidenţă interpretarea cvartetul întregit de Maria Bata, Cătălina Grama, Paul Ipate. Un film axat pe dialog, care pune întrebări despre viaţă şi prezintă oameni care văd lumea diferit. Regizorul-actor conduce povestea şi joacă rolul celui care le propune exerciţii de imaginaţie interlocutorilor săi. Propunerea lui poate apărea ca o extravaganţă în peisajul cinematografiei româneşti actuale, unde primează feliile de viaţă, jocul şi dialogul reţinute.

Piersic Jr. ne-a (a, s-a?) obişnuit cu acest tip de propuneri surprinzătoare, aşa cum era şi Killing Time (2011), despre dupămasa ciudată (sau nu?) a doi asasini plătiţi, care discută tot mai aprins în timp ce aşteaptă victima să se întoarcă în propriul apartament. Stilul lui se bazează pe acest contrast între doi sau mai mulţi oameni extrem de diferiţi, care se râcâie până când unul – sau toţi – cedează. Într-o lume corectă politic, unde nimeni nu îşi mai permite să zică nimic, chestionează şi aruncă în aer tabuuri şi subiecte sensibile. Dar asta nu înseamnă că nu ştie unde e limita.

În Nimic despre dragoste, Florin Piersic Jr. este împreună cu Cătălina Grama (Jojo), iar Paul Ipate cu Maria Bata, iar ironia e că în viaţa reală Ipate face cuplu cu Grama. Această alegere ne ridică la fileu o întrebare: cât din subiectele de discuţie provin din experienţa regizorului şi a colegilor lui şi cât e construcţie? Interesant nu e neapărat să ştim ce e real şi ce nu, ci mai degrabă să ne imaginăm acest lucru. Piersic Jr. se joacă astfel cu mintea noastră, lansează piste, scormoneşte în psihicul nostru. Personajul său reprezintă perfidia supremă şi totodată un pretext pentru a dezbate lucruri incomode. Totodată, poate fi pierzătorul şef din toată povestea pe care el o începe. Tu ce ai face în locul lui? Ai vrea să ştii totul sau ai încerca să eviţi confruntarea?

Filmul rulează sâmbătă, 25 iunie, ora 10:15, la Universitatea Sapientia.

Film nerecomandat minorilor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *