Moonwalk one – o plimbare psihedelică pe lună

Theo Kamecke este un regizor newyorkez din anii ‘70. Inițial sculptor, a debutat în cinematografie în 1964 semnând filmul To be Alive!. Deși cariera sa a fost de scurtă durată, al doilea film al său, Moonwalk One (1971), și-a pus amprenta pe istoria cinemaului, motiv pentru care astăzi îl celebrăm printr-un cine-concert, cu muzica celor de la Invaders, la aproape 53 de ani de la aselenizare.

După cum ați putea ghici din nume, Moonwalk One documentează proiectul american al călătoriei pe Lună ca o înregistrare a marii realizări a umanității. El detaliază lansarea lui Apollo 11, din iulie 1969, urmărind astronauții Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins în călătoria lor spre Lună. Concret, filmul detaliază atât activitățile astronauților, cât și ale controlului misiunii, în timpul secvențelor de pre-lansare și a lansării în sine, precum și activitățile zilnice de la bordul modulului lunar și ale plimbării pe Lună, oferind astfel o privire de ansamblu asupra misiunii.

Newyorkezul explorează,în plus, și câteva dintre etapele preliminare ale programului Apollo. Acestea includ testarea medicală a astronauților în condiții de spațiu, precum și montarea, testarea costumelor spațiale folosite. Nu în ultimul rând, filmul conține clipuri preluate din emisiunile de televiziune SF Flash Gordon și Buck Rogers, precum și un segment lung despre pionierul american al rachetelor Robert Goddard, ceea ce adaugă o dimensiune culturală înregistrării evenimentelor istorice. Astfel, documentarul devine o capsulă a timpului dorită mult de NASA.

Pelicula a fost restaurată în 2009 sub supravegherea lui Kamecke însuși, care a murit opt ani după aceea.  TIFF propune proiecţie cu acompaniamentul muzical al trupei franceze Invaders. Pentru cine nu îi cunoaște deja, Invaders este un proiect muzical gestionat de bateristul grupului Eiffel, Nicolas Couret. Propunerea muzicală este un electro rock alternativ cu influențe din muzica grunge și indie.

Pe lângă toboșarul Couret, trupa este formată din alți doi muzicieni super talentați: pianistul David Euverte și chitaristul Nikko Bonnière. Grupul este dedicat proiectelor de cine-concerte prin care creează coloane sonore pentru filme precum Moonwalk One. Discografia sa include și albumul Carnival of Souls, al cărui sunet este inspirat de filmul cult cu același nume din 1962 al lui Herk Harvey.

Urmând amprenta muzicală a Carnavalului, trio-ul ne propune să abordăm călătoria pe Lună dintr-o perspectivă sonoră interstelară care amintește de Pink Floyd, încărcat cu texturi fine, tipare ritmice atotcuprinzătoare și alternări psihedelice. Cine-concertul poate fi urmărit azi la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 19.00. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *