Infecția / Infección

Cum v-ar pica fix în pandemie un film de groază acțiune și mister, cu pandemie de zombi din Venezuela? 

Se poate imagina o combinație mai nefericită decât cea dintre drogul Krokrodil (rusesc) și virusul turbării (venezuelean)? Mai ales că mutația venezueleană a virusului turbării mutează din nou în contact cu krokodilul? Noul virus (i se zice Krokodil, nu Turbodil și nici Krokobare) cauzează zombi hiper-activi și iaca, o pandemie în dulcele stil clasic al filmelor de serieB.  Momentele clasice ale genului? Cineva proaspăt mușcat de un zombie zice nu-i nimica, sunt ok și ulterior se apucă să muște din oameni? Avem. Avem înalți oficiali care declară Nivel de Urgență 4? Dap, avem. Un doctor care să dea explicații medicale (în sensul pe care filmele de serieB îl dau termenului) ? Da, este chiar protagonistul. Ceva dramoletă de familie? Cum să nu, cam cât în  patru episoade de telenovelă. 

Infección este un film mic și șarmant de onest. Nu vrea să revoluționeze genul, nu face economie cu viețile personajelor secundare și nu este o metaforă a nimic. Dă cu entertainment relaxant de clasic peste o formulă narativă de succes. Vizualmente nu-și refuză cadre iconice și unghiuri contorsionate. Este într-atât de „clasic al genului” încât pare unul din filmele europene cu zombi ale deceniului 7. 

Filmul, o coproducție Venezuela-Mexic (2019), în regia lui Flavio Pedota, poate vi văzut în această seară de la ora 00.15 la Muzeul de artă.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *