Defunct

Înapoi de unde ai plecat

Zacharias Mavroeidis lansează în 2019 filmul Defunct, o comedie-dramă care a pornit de la povestea de viață a regizorului, dar și-a găsit un drum aparte, cu personaje bine conturate și un storyline neașteptat.

Undeva pe lângă Atena, în micul oraș Papagou (numit astfel după un general faimos din al doilea Război Mondial), când Grecia se afla în primă criză, Aris, un tânăr încrezător în forțele proprii se zbate să-și vândă produsul – expresoare Elovo. Pentru o lună (doar pentru o lună, nimic mai mult, apoi va pleca în Londra, probabil, sau Milano, să vadă cum stă cu timpul…) este nevoit să locuiască în casa în care stătea bunicul său, înainte să moară, cu câțiva ani în urmă. Aici începe grozăvia: Aris, nepotul care îi seamănă atât de bine generalului Aristides (devine aproape enervant de câte ori i se spune „cât de mult semeni cu bunicul tău!”, „fix în poziția asta stătea și el!”) află tot mai multe informații despre răposatul general, apropiindu-se de cel mai bun prieten al său. Ceea ce va afla îi va da peste cap câteva principii de viață, dar îl va ajuta, totodată, să-și îmbunătățească atitudinea de-a dreptul arogantă.

Defunct te plimbă dintr-o tabără în alta. Ai perspectiva vânzărilor nereușite, cea a prietenilor pe care nu-i poți avea întotdeauna lângă tine (mai ales dacă te comporți urât și tot tu ești cel nemulțumit), cea a încercării lui Aris de a „agăța” și, evident, fantoma bunicului care îl bântuie tot mai tare. Filmul este despre generația nouă versus generația veche, „depășită”, de la care tinerii au, însă, foarte mult de învățat. Este și presărat pe ici pe colo cu critici la adresa politicienilor.

Nu în ultimul rând și poate cel mai important, Defunct este despre iubire. Ce fel de iubire? Va trebui să aflați singuri, dar vă promit că veți rămâne… mască.

Filmul se va proiecta luni, 3 august, la ora 23:45 la USAMV și miercuri, 5 august, la ora 21:30, la Bathory.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *