#dogpoopgirl

Un periplu umoristic prin targediile, cretinismele, exagerările și miraculoasele mizerii ale vieții de zi cu zi. Asta organizează Andrei Huțuleac pentru protagonista din #dogpoopgirl, debutul său în lungmetraj .

Biata Alina Moga (Andreea Grămoșteanu) are toate motivele să fie tumefiată emoțional. Este victima unei avalanșe de oprobiu public și își pierde, rând pe rând slujba, iubitul, siguranța zilei de mâine. Toate din cauza rețelelor de socializare care au preluat, și ele și televiziunile un filmuleț în care Alinuța nu a strâns voma depusă de câinele proprietate personală pe podeaua unui vagon de metrou.

Ce impresionează este modul în care Andreea Grămoșteanu trece prin tot haosul apocalipic de emoții ale Alinei. La fel ca în Complet Necunoscuți are un rol de-a râsu-plânsu și în ambele filme face roluri redutabile. Huțuleac îi cere mai multe pentru #dogpoopgirl, lăsând protagonista prinsă între frică și disperare, exasperare și furie dar încă aptă de a funcționa uman. O abordare curajoasă care dă profunzime comediei acesteia despre traume și oprobiu public. Festivalul de film din Moscova a premiat-o pe Grămoșteanu pentru rolul de aici și dacă tot veni vorba, l-a premiat și pe Andrei Huțuleac pentru Cel mai bun film.

Huțuleac se poziționează în zona comediei de moravuri și folosește caricatura și umorul cringe voluntar (a nu se confunda cu umorul cringe involuntar, acela se întâmplă mult prea des prin filme românești) ca să zguduie toate tinichelele existenței cotidiene din România. Între atitudinile ipocrit moralizatoare și-o anumită ură pe care o parte din cetățeni o au pentru oameni în general și până la doxxing-ul de pe rețelele de socializare distanța nu-i mare. Dar între un autodafeu și o vomă de maidanez distanța ar trebui să fie mai mare decât câteva mii de click-uri și niște puncte de audiență. #dogpoopgirl chestionează din tușe când groase când fine, când grotești când înălțător de ilare (”Am înțeles că colegii de la metrou vă spun pasărea phoenix” una din replicile cele mai izbutite din filmele românești recente) ce ne oprește la un moment să mai funcționăm logic ca oameni. Nu, #dogpoopgirl nu face isterii moraliste, nu pledează plângăcios pentru empatie fără limite, face o chestiune mult mai dificilă. O punere pe ecran a unor secvențe și amuzante dar și contondente care înlănțuite de un scenariu dialogat da gande chestionează starea de fapt a momentului actual. Și a mentalului colectiv actual.

PS:  Andrei Huțuleac sondează aici o zonă de umor cringe de care pe la noi numai Silviu Gherman mai este capabil.

#dogpoopgirl, regia: Andrei Huțuleac, actori: Andreea Grămoșteanu, Cezar Antal, Tudor Aaron Istodor, Paul Chiribuţă. Filmule va fi difuzat astăzi de la 21:45, la USAMV Open Air și și vineri (30 IULIE), de la 15.30, la Cercul Militar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *