Infernul în cine-concert Edison Studio

Infernul este un film ambițios, care orchestrează cu grație personaje colective în decoruri supranaturale

Primul lungmetraj italian, Infernul / L’Inferno (1911),  inspirat din Divina Comedie a lui Dante și restaurat digital, va putea fi văzut acompaniat live de colectivul artistic Edison Studio.

Lungmetrajul mut Infernul apărea în perioada de început a cinematografiei, când filmele italiene erau recunoscute ori pentru dramele istorice impresionante (precum Cabiria), ori pentru așa-zisele filme cu dive (precum Assunta Spina). Infernul nu face rabat de la decorurile flamboiante sau de la artificiile vizuale și stilistice ale epocii – producțiile cinematografice trebuiau să impresioneze și să demonstreze farmecul noului mediu inventat.

În regia lui Francesco Bertolini, Adolfo Padovan și Giuseppe De Liguoro, Infernul urmărește îndeaproape călătoria lui Dante în infern, ghidat fiind de personaje simbolice precum Beatrice sau poetul Virgil. Transpunerea în cinema a primei părți din Divina Comedie explorează în forță forme și imagini grotești, în frunte cu ipostaza umanizată a Satanei. Acest demers mistic și oniric a fost mult mai mult caracteristic cinemaului nordic, unde autori precum  Mauritz Stiller sau Benjamim Christensen impuneau o pătrundere în straturile din afara realității factuale – universuri populate de spirite, creaturi imaginare și mistici. Infernul este un film cel puțin la fel de ambițios, care orchestrează cu grație personaje colective în decoruri supranaturale.

Edison Studio este o trupă muzicală italiană, formată din Mauro Cardi, Luigi Ceccarelli, Fabio Cifariello Ciardi, Alessandro Cipriani, specializată în crearea de acompaniament muzical electro-acustic pentru filmele mute, precum Cabinetul doctorului Caligari sau Crucișătorul Potemkin. Cu mai mult de 20 de ani de experiență, compozițiile Edison Studio sunt recunoscute internațional și au fost premiate de foarte multe ori, artiștii fiind colaboratori activi ai unor festivaluri și evenimente precum Bienala de la Veneția, Ravenna Festival, RomaEuropa Festival etc.

Cine-concertul Infernul (Italia) are loc marți, 27 iulie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților. Regia: Francesco Bertolini, Adolfo Padovan și Giuseppe De Liguoro. Cu: Giuseppe de Liguoro, Arturo Pirovano, Salvatore Papa, Augusto Milla, Attilio Motta, Emilise Beretta, Pier Delle Vigne. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Italian de Cultură.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *