Va Urma – TIFF vă invită la binging

Devoratorii de seriale vor putea descoperi, începând de anul acesta, producții noi perfecte pentru binging, într-un cadru rezervat de obicei filmelor, în sălile de cinema.

Noua secțiune Va urma/ Coming Up Next debutează în această seară, de la ora 18:00, cu o proiecție integrală a serialului Trupa de intervenție (Riot Police), cel mai recent proiect semnat de Rodrigo Sorogoyen și Isabel Peña, cunoscuți publicului de la TIFF pentru filme precum Jocuri de putere, Dumnezeu să ne ierte sau Stockholm, câștigător al Trofeului Transilvania în 2014. Un thriller intens, cu ecouri cu atât mai puternice după protestele Black Lives Matter din vara trecută, Riot Police spune povestea a șase jandarmi din Madrid care participă la o operaţiune de evacuare în timpul căreia lucrurile scapă de sub control și un bărbat îşi pierde viaţa. Jandarmii sunt gata de orice pentru a scăpa basma curată, însă un ofiţer al departamentului Afaceri Interne, Laia (Vicky Luengo), este pe cale să descopere secrete uluitoare. Serialul este prezentat ca parte a secțiunii Carte Blanche: San Sebastián.

Pentru fanii serialului Stranger Things, din Franța vine OZN-uri /UFO(s), selectat și la Berlinale, o comedie SF care evocă farmecul irezistibil al anilor ’70 într-o poveste cu extratereștri inspirată de un demers real. După un eşec răsunător, genialul inginer spaţial Didier Mathure (Melvil Poupaud, care mai poate fi văzut la TIFF și în filmul lui Rohmer, Poveste de vară) este detașat să conducă GEPAN, o echipă specializată în OZN-uri. Sarcina lui e să ofere explicaţii ştiinţifice cu privire la observarea mai multor evenimente inexplicabile care au ţinut prima pagină a ziarelor. Rațional și metodic, Didier nu înțelege ce are de făcut și e gata să abandoneze, contrariat, misiunea, însă o întâmplare ieşită din comun îi zdruncină convingerile şi îl catapultează într-o lume unde totul e posibil. Primele trei episoade din cele 12 se pot vedea la Cinema Victoria marți, 27 iulie, de la 22:30, și miercuri, 28 iulie, de la 12:30.

O dramă puternică cu o premisă îndrăzneață, Șase locuri goale/ Six Empty Seats are în centru șase colegi dintr-o agenție imobiliară care se dau de pământ atunci când pierd avionul spre o întâlnire importantă, însă răsuflă ușurați imediat după decolare, când află că acesta s-a prăbușit și nu există niciun supraviețuitor. Trauma provocată de tragedie și hazardul celei de-a doua șanse începe să-i macine, astfel că îşi iau soarta în mâini și pun la cale un plan atât de periculos, încât le va schimba cursul vieţii pentru totdeauna.

Cea mai bună miniserie străină din acest an la Shanghai International TV Festival, Investigația/ The Investigation, primul proiect de TV al lui Tobias Lindholm, prezent în competiția TIFF din 2015 cu A War, urmărește investigația unui caz controversat, în care șeful secţiei omucideri Jens Møller (Søren Malling) şi echipa sa cercetează ceea ce presa numește „Cazul submarinului”. Pe hârtie pare un caz simplu de crimă, dar fără un cadavru, fără un motiv şi fără arma crimei, investigaţia se dovedeşte mai mult decât complexă. Primele episoade din Șase locuri goale și Investigația se vor vedea la Cinema Victoria miercuri, 28 iulie, de la 22:45, și joi, 29 iulie, de la 12:30.

Reminescent al hitului Succesiunea (Succession), dar mult mai serios, miniseria Familia/ The Family, prezentată în premieră la Festivalul de la Sarajevo, arată ultimele trei zile de dinaintea arestării fostului preşedinte sârb Slobodan Milošević (Boris Isakovic). Înconjurat de familie şi apropiaţi, acesta este prizonier în vila sa şi nu are niciun control asupra situaţiei, iar criza pe care o traversează îl forțează să-şi confrunte greşelile din trecut.

În Binecuvântarea (The Blessing), doi cercetători creează un medicament experimental destinat bolnavilor în fază terminală, dar laboratorul german pentru care lucrează se retrage subit din program. Încercând să găsească o explicaţie, aceștia descoperă că medicamentul are un efect secundar suprinzător: suprimă frica. Departe de a înţelege potenţialul real al descoperirii lor, cei doi cercetători testează remediul pe pacienţi aleşi la întâmplare, care ajung să nu se mai teamă de moarte și încep să joace periculos. Episoadele pilot ale celor două miniserii vor fi proiectate la TIFF joi, 29 iulie, de la 22:00, și vineri, de la 12:30, la Cinema Victoria.

Cea mai recentă producție HBO România, RUXX e un serial modern, curajos și emoționant despre relații și conflictul dintre generații. Personajul titular (Raluca Aprodu) e o tânără care încearcă să își echilibreze cariera solicitantă cu familia învechită în gândire pe care se vede nevoită să o susțină financiar. Mai mult, sora ei (Mădălina Craiu), gazda unei emisiuni de televiziune, îi pune bețe-n roate, iar șeful ei (Șerban Pavlu) o obligă să-i fie intermediar pentru fiica rebelă cu care nu mai vorbește (Ioana Bugarin), totul în timp ce se pregătește să emigreze în Los Angeles pentru a fi cu iubitul ei. Din distribuția serialului mai fac parte și actorii Alec Secăreanu, Alina Chivulescu, Bogdan Dumitrache și Marian Olteanu. Primul episod, regizat de Iulia Rugină, se va putea vedea în avanpremieră la TIFF vineri, 30 iulie, de la 20:00 la Cinema Florin Piersic.

Inspirat din cazuri reale, thrillerul cehesc despre cyberbullying #martyisdead aduce aminte de Cele treisprezece motive (13 Reasons Why) și spune povestea unui băiat de 15 ani care, înainte să moară, lasă în urmă un şir de clipuri oribile. Într-un tur de forță emoționant recompensat anul trecut cu un premiu Emmy, tatăl său, doborât de durere, încearcă să pună cap la cap detaliile înfiorătoare ale activităţii online a băiatului pentru a reuși să dezlege misterul morţii sale. Toate cele opt episoade se pot vedea la Cinema Victoria, vineri, 30 iulie, de la 22:00, și sâmbătă, 31 iulie, de la 12:30.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *