Stejarul. Umbră și oxigen pentru noi, acasă pentru alții

Stejarul de la marginea pădurii, considerat simbol al puterii şi al longevităţii, este cel mai înalt şi impunător arbore din pădurile emisferei nordice – un ecosistem atât de complex în care nici nu ți-ai fi imaginat că se pot întâmpla atât de multe. Cineaștii francezi Laurent Charbonnier și Michel Seydoux urmăresc pe parcursul unui an de zile un stejar gigantic bătrân de aproximativ 200 de ani  în care mai multe animale, insecte, plante, păsări și reptile conviețuiesc. Filmul prezintă un tărâm neatins de om, departe de haosul din oraș, drujbe și alte artificii industrializate.

Montajul, împreună cu sound design-ul, nuanțează momente de tensiune din interiorul stejarului- precum mici interferențe între colocatari, surprinzând simultan și povești de dragoste de pe crengile arborelui, petreceri dansante pe frunze sau spaima dinaintea furtunii. Experiența regizorului Laurent Charbonnier în filmele documentare despre natură (Animals in love, Winged Migration) se remarcă prin momentele unice pe care le surprinde fără să distorsioneze în vreun fel circularitatea ecosistemului pe care îl exploatează cu o deosebită atenție. Utilizarea planurilor focale lungi în secvențele de urmărire definește dinamismul filmului, în timp ce scenele în care se utilizează lentila macro reușesc să ne apropie de personaj, intensificând momentele lor intime. Filmul este construit într-o formulă mai degrabă dramatică decât observațională, accentuând viața și societatea așa cum sunt ele, dar plasate într-un context nonconformist, diferit față de cel cu care ne-am obișnuit deja. Subiecte precum educația, solidaritatea, dar și instinctul de supraviețuire nu lipsesc din abordarea regizorilor francezi.

Documentarul despre un altfel de acasă rulează astăzi de la 21:45 în Parc Poligon Florești, mâine de la 19:30 la Cinema Mărăști. Stejarul rulează și de la 22.00, în Piața Unirii, după Gala de decernare a premiilor TIFF 2022 din această seară, un eveniment special cu invitații surpriză The Monojacks și Mihail. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *