Spuma zilelor – emoţionant

Cariera lui Michel Gondry a fost marcată de câteva momente esenţiale, întâlniri speciale precum cea cu romanul lui Boris Vian, „L’Écume des Jours”. Este o scriere despre care cineastul francez spunea că în tinereţe i-a sporit creativitatea.

Ecranizarea, fidelă poveştii originale, e plasată într-un Paris suprarealist şi foarte colorat. Colin, interpretat de celebrul actor Romain Duris, locuieşte într-un vagon chic de tren, pierzându-şi vremea cu pianocktail-ul personal – adică, un pian făcător de licori alcoolice dumnezeieşti – şi cu mâncărurile preparate de Nicolas, bucătarul, confidentul şi slujitorul său. Când Colin află că Chick, prietenul cel mai apropiat, şi-a găsit o iubită americancă, îşi dă seama că îi lipseşte o relaţie. Şi o găseşte pe Chloe (Audrey Tautou), care se adevereşte a fi perfecţiunea întruchipată; un înger picat din cer.

Totul pare minunat, dar ea începe să nu se simtă bine, iar toată atmosfera de basm se transformă, uşurel, într-un coşmar. Proiectul în sine este o feerie de la un cap la celălalt, dovadă a imaginaţiei şi candorii lui Gondry, care şi-a păstrat spiritul adolescentin. E probabil esenţa talentului şi a căutărilor cineastului francez, care pare că provine dintr-o altă epocă, romantică, ruptă de cotidianul apăsător și restrictiv. Relaţia dintre Colin și Chloe vorbeşte despre puterea dragostei, despre modul în care iubirea sinceră rupe orice obstacol. Emoţionant şi totodată hazliu, Spuma zilelor e de neratat!

Filmul rulează marţi, 4 iunie, ora 12:30, la Cinema Victoria.

0 replies on “Spuma zilelor – emoţionant”