Din lumea celor care nu cuvântă: Scurtmetraje animate (EducaTIFF)

Fără vorbe, fără complicații și fără să dezamăgească, scurtmetrajele animate din programul EducaTIFF sunt lecții vizuale, dinamice și colorate, pentru orice copil care vrea să le-nțeleagă. Și cam toți vor vrea. Nu contează dacă e fetița rotunjoară din Belly Flop, luată de sus de o înotătoare profesionistă silfidă, dar care salvează situația în final prin perseverența ei sau animalele colorate din Look, care suportă pe propria piele efectele poluării, fiecare filmuleț te ține antrenat, dar își livrează eficient mesajul și te vei trezi că pleci acasă cu un înotător ecologist gata să salveze lumea.

Bine, nu vor lipsi nici glumele despre părinți. Când o să vadă Flipped, spre exemplu, o animație din linii subțiri și tușe groase – un experiment imaginativ care pune problema: ce-ar fi dacă adulții ar fi copii și copiii adulți? Filmul va împărți cu siguranță sala în două: părinții își vor imagina o zi de distracție fără repercusiuni, iar cei mici se vor amuza urmărind adulți trecând prin supliciile lor zilnice (să fie spălați pe dinți, pieptănați etc.). Iar educația părinților nu se oprește aici.

Goodheart ne dovedește că familia nu s-a schimbat prea mult din epoca preistorică – mama este cea care face toată treaba și copiii lenevesc. Dar același scurtmetraj ne învață și că, dacă ai inima bună și primești toate animalele de companie pe care un copil și le dorește, este posibil ca ele să îți salveze pielea într-o bună zi.

Însă focusul principal va fi pe episoadele din seria Tootletubs & Jyro, o poveste literalmente din lumea celor nu cuvântă, în care niște gândăcei inventează mașinării, se ceartă, se împacă, dar la finalul zilei, totul este bine și toată lumea prietenă. Cele câteva aventuri prin care trec ne dovedesc prin puterea exemplului importanța întrajutorării, a împărțitului, cum să nu fim egoiști și ce se întâmplă dacă suntem.

Nu știu dacă ați văzut Copilul-problemă (astăzi la Victoria de la 17:00), dar pot să vă garantez asta: protagonista nu a văzut niciuna din animațiile astea. Așa că mai bine prevenim orice posibilă situație și veniți astăzi de la 12:00 la Cinema Dacia Mănăștur, la o proiecție care spune multe, fără cuvinte.

0 replies on “Din lumea celor care nu cuvântă: Scurtmetraje animate (EducaTIFF)”