Revoluțiile lui Cunningham

O experiență senzorială a ritmurilor kinestezice

În 2019 se sărbătorea centenarul dansatorului și coregrafului Merce Cunningham, un nume legendar în istoria dansului contemporan. Cunningham (r. Alla Kovgan) este omagiul cinematografic adus acestuia, un documentar care îmbină materiale de arhivă cu reprezentații coregrafice moderne, strălucitoare, care par să iasă în orice moment în afara ecranului. 

Dacă ar fi să spunem despre Merce Cunningham că este părintele dansului contemporan, n-ar fi deloc de-ajuns. Moștenirea sa nu se regăsește doar în schimbarea regulilor jocului, prin faptul că a pioneriat o tehnică de dans ale căror mișcări sunt întâmplătoare, în voia hazardului. Influența sa este enormă și în domeniul artelor de avangardă. În anii ‘60, din lumea dansului se desprind câțiva coregrafi care vor folosi camera de filmat pentru a-și înregistra performance-urile, influențați de experimentele vizuale ale Mayei Deren. A înregistra nu este tocmai termenul cel mai potrivit; acești dansatori (Cunningham, Yvonne Rainer, Donald McKayle) creau scenografii speciale, se jucau cu cadrele și cu mișcările de cameră, astfel încât filmele lor pot fi văzute ca exemplare fine ale cinemaului minimalist. 

Documentarul navighează în istoria lui Cunningham, integrând interviuri și filmări care nu au mai fost accesibile publicului până acum. În ordine cronologică, Kovgan surprinde ascensiunea coregrafului în mediul artistic din New York, relațiile pe care le are cu dansatorii din Merce Cunningham Dance Company sau cu artiști-colaboratori precum John Cage, Brian Eno sau Andy Warhol. Geniul lui Cunningham se lasă explorat și în secvențele de dans, reinterpretate de artiști contemporani, care descoperă, în diferite locuri și spații, de la stații de metrou până la acoperișuri urbane, compoziții și o conectare diferită la muzică sau la propriul corp.

Din acest motiv, Cunningham nu e doar un documentar biografic al coregrafului, dar și o revizitare expresivă, cinetică, a revoluțiilor sale în teoria dansului. Un mod potrivit de-a celebra influența unui artist incredibil. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *