Pietricele

Suntem în 2015, într-un sat din India. O mamă a doi copii e bătută și aruncată afară din casă în mijloc de noapte de soțul alcoolic. Mama pleacă și merge pe jos 13 kilometri, până în satul natal, cărându-și copilul mic în brațe. Aceasta este povestea adevărată a surorii regizorului indian Vinothraj Madurai.

Pietricele/Pebbles, debutul său, recompensat cu premiul cel mare la Rotterdam, pornește de la această poveste, însă îl are în centru pe tată. Bărbatul își scoate fiul de la școală și pleacă în căutarea nevestei fugite. Suntem în sudul Indiei, e arșiță, iar femeia nu e de găsit. Regizorul povestește într-un interviu (Indian Express) că familia lui a plâns la vizionare: ”și-au văzut viața acolo, așa au spus.”

Ceea ce frapează la Pietricele este stranietatea spațiului și a organizării sociale. Văzute din confortul unei săli de cinema dintr-un oraș european, lumea din Pietricele pare o fabulă. Realizarea că nu e deloc așa e halucinantă.

Două femei păzesc două găuri în pământ. Una ține vreascuri aprinse, iar cealaltă așteaptă șobolanul să iasă pentru a-l prinde și găti la cină. Fetița lor aruncă în sus multe frunze mici și le privește cum cad, o ploaie de moriști. Într-un autobuz hodorogit, bărbații încep să se certe violent și trezesc un sugar. Mama este cea care coboară și rămâne în deșert. E calmă și senină când într-un final ajunge la un copac și se așează la umbră să-și adoarmă copilul. Mai multe femei stau la coadă la apă, o scot dintr-o gaură în pământ cu castronul, foarte lent și cu foarte mare grijă să nu se tulbure și să intre mâl.

Cam așa arată lumea prin care perechea tată-fiu merge 13 kilometri în căutarea mamei vinovate. Fiul e confuz, furios, dar dependent de adult, și tatăl e vinovat, dar totul se întâmplă într-o societate care îi dă lui toată puterea. Regizorul ne invită la un road trip prin conștiința colectivă.

Regizorul Vinothraj Madurai va fi prezent la finalul celor două proiecții pentru câte o sesiune de discuții cu publicul.

Pelicula indiană a câștigat Premiul Tiger, cea mai importantă distincție la cea de-a 50-a ediție a Festivalului Internațional de Film Rotterdam 2021. În timp ce festivalul de la Rotterdam este considerat cel mai prestigios festival din lume pentru filme experimentale, premiul Tiger are o valoare de aproximativ 40.000 de euro.Pietricele (r. Vinothraj Madurai,  rulează duminică, 25 iulie, de la 18:00 și marți, 27 iulie, de la 13:00, la Cinema Florin Piersic.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *