O lecție de neuitat – Mo

Azi, de la 17:15 la Casa de Cultură a Studenților are loc premiera națională a filmului Mo, în regia lui Radu Dragomir. Mo este ceva nou. Este curajos și agresiv. Are în centrul lui două (!!) femei (ceea ce este rar în cinematografia noastră, în care lucruri par să li se întâmple doar bărbaților) și curajul de a se arunca la o poveste greu de tratat.

Mo (Dana Rogoz) și Vera (Mădălina Craiu) iau trenul de noapte să ajungă la un examen cu planuri precise de a se întoarce imediat după. Lucrurile denaturează când profesorul lui (Răzvan Vasilescu) le prinde încercând să copieze și le scoate din examen. De la o simplă tentativă de copiat, filmul se rostogolește încet, încet ajungând pe teritorii din ce în ce mai periculoase, capătul de linie fiind dormitorul profesorului. Vera e barometrul nostru la fiecare punct. Ea încearcă să o protejeze pe Mo, în special de repercursiunile propriilor acțiuni, încearcă să detensioneze toate conflictele pe care prietena ei le provoacă. Totuși, nici măcar ea nu reușește, atunci când planul tacticos al profesorului începe să dea roade și să spargă fațada pe care Mo o afișează.

Mo e abrazivă, directă, agresivă, un copil supărat pe toată lumea, în special pe sine. Cu greu poți spune că astea sunt atributele la care te gândești când te gândești la Dana Rogoz. Și totuși tocmai contradicția asta îi dă viața lui Mo. Tonul insolent și fața luminoasă, un mix ciudat între agresivitate și gingășie copilărească – Mo, în ciuda vârstei ei, e doar un copil pierdut încercând să alunge pe toată lumea până își dă seama cine e ea. Iar Rogoz susține foarte bine echilibrul celor două extreme.

Dragomir are și el niște rezolvări istețe, își amestecă propria cinefilie cu cea a personajelor – Mo, căreia îi plac filmele escapiste și muzica punk, și profesorul, un veritabil cinefil cu un perete întreg de istoria cinemaului. Din această istorie, Dragomir îl pune pe profesor să scoată American Beauty (1999, r. Sam Mendes) și 4 luni, 3 săpămâni și 2 zile (2007, r. Cristian Mungiu), dându-ne indicii despre unde va sfârși filmul și luându-ne-o înainte cu asocierile.

Pentru cine ratează premiera de azi a filmului, poate să mai vadă filmul mâine de la 10:30 la Sapientia.

0 replies on “O lecție de neuitat – Mo”