Nuclear

E timpul să ne uităm din nou la energia nucleară.  În prezența regizorului Oliver Stone, traversăm istoricul energiei nucleare de la origini, la isteria maselor, iar acum la potențialul său de a ne ajuta să ne salvăm de la extincție.

Cu un acces fără precedent la industria nucleară din Franța, Rusia și Statele Unite, Nuclear explorează posibilitatea noastră de a depăși provocările schimbărilor climatice și sărăcia energetică pentru a ajunge la un viitor mai sustenabil prin puterea energiei nucleare.

Filme și seriale despre dezastre nucleare, dar mai ales evenimentele istorice care le-au inspirat producția, au dus la instalarea unei frici generale. Publicul a votat de nenumărate ori închiderea centralelor nucleare în jurul lumii, iar documentarul sugerează să mai aruncăm o privire asupra lucrului de care ne temem cel mai mult, pentru că ne poate salva.

Dilema este explicată simplu: ne aflăm pe un pod pe care urmează să treacă un tren, așa că fugim spre capătul celălalt cât de repede putem, dar trenul este mai rapid decât noi. Singurele variante sunt fie să renunțăm să mai alergăm, fie să sărim în apă. Energia nucleară este apa, și fie că noi o alegem pentru a ne salva sau nu, trenul ne va prinde din urmă. Și dacă vă sună cunoscut, este o analogie la scena din Stand by me, 1986.

Adevărul este că în ultimii ani am investit așa de multe resurse în energie regenerabilă și, cu toate acestea, ardem mai mult combustibil fosil ca niciodată, explică documentarul. O lecție despre știință, inginerie, viziune și dragoste față de singura noastră casă, Nuclear este o producție curajoasă, care abordează o problemă despre care ne-am săturat să mai auzim, dar care e necesar să fie rezolvată. Bazat pe cartea A Bright Future, de Joshua S. Goldstein și Staffan A. Qvist, documentarul atrage atenția privitorilor vestici asupra inegalităților rezultate din schimbările climatice declanșate de lăcomia țărilor bogate. Suntem puși în fața unor realități incomode, care ne lasă regretând că nu am făcut mai mult. 

Totuși, nu este prea târziu. Ca orice film american de succes, finalul poate fi unul fericit dacă lăsăm energia nucleară să ne servească nevoile, în loc să ne alimenteze doar fricile. Bazat în totalitate pe fapte științifice, documentarul reprezintă un prim manual dintr-o serie de bune practici după care trebuie să ne ghidăm. 

Joi, 15 iunie, 20:30 – Cinema Florin Piersic

0 replies on “Nuclear”