Cinema-ul are în ADN ceva compozit și tentacular, care ia de la alte arte și pune prin filme chestiuni nu musai cinematografice, dar teribil de cinematografiabile. Noaptea regilor face uz de instituția ancestrală a povestitorului pentru a include dans interpretativ și exotisme narative în ceva ce ar fi putut fi un banal film despre lupta pentru putere dintre zidurile unei pușcării. Dar pușcăria este undeva, pierdută în jungle, gardienii sunt aproape absenți, iar protagonistul din Noaptea regilor este mai mult un pretext pentru o grămadă de simulări și simulacre, intersectate meta pe ritmuri arhaice și ghidate de un ritual brutal.
Descrierea asta poate sună complicat, poate pretențios, dar filmul lui Philippe Lacôte este simplu și fascinant, accesibil și de urmărit cu sufletul la gură. Băiatul care își povestește viața și încearcă să devină noul povestitor al penitenciarului. Este o Șeherezadă într-un fel de Carandiru ultra-violent, ghidat de reguli și coduri care par a proveni din vremuri imemoriale. Șeful pușcăriei nu este și șeful gardienilor, povestea pe care o spune băiatul și dansează ascultării nu este (doar) a băiatului. Ritmul în care frontierele dintre comploturile criminale și pregătirile ritualice se disipează și amestecă cu un trecut ficționalizat este atât de just reglat, încât Noaptea regilor este într-o ligă foarte selectă, a filmelor despre povești și povestitori, care creează mitologie pe măsură ce secvențele se scurg pe ecran.
Noaptea regilor / La nuit des rois (coproducție Franța, Coasta de Fildeș, Canada, Senegal) rulează sâmbătă, 31 iulie, de la ora 20:30, în Piața Unirii Open Air, după Ceremonia de decernare a premiilor TIFF.20 . Regia: Philippe Lacôte. Cu: Koné Bakary, Steve Tientcheu, Rasmane Ouedraogo. În cadrul evenimentul va avea loc și un concert Damian & Brothers and Mădălina Pavăl (TRIO) . Filmul va mai fi difuzat sâmbătă (1 august), de la 18:00, la cinematograful Florin Piersic.