Annette, premiat la Cannes, savurat la TIFF

Breathing will not be tolerated during the show (În timpul spectacolului respirația este interzisă), cu acest îndemn începe Annette, musicalul-fenomen ce marchează întoarcerea regizorului Leos Carax pe marele ecran, ultra aplaudată încă din trailer și recompensată cu un premiu pentru regie la Cannes. 

„Deci putem începe”, anunță cântat Ron și Russell Mael (The Sparks Brothers, care semnează scenariul și primesc premiul pentru cel mai bun soundtrack la Cannes). Sunt într-un studio de înregistrări din care ies în stradă pentru a se reuni cu întreg castul. Vocile lor și ritmul cresc odată cu adrenalina așteptării ajunse la final. 

Henry (Adam Driver) și Ane (Marion Cotillard) sunt faimoși amândoi. El este un artist adorat pentru performance-urile violente ce îmbină spectacolul cu umorul (foarte) negru. Ane este o impecabilă soprană de operă. Sunt perfect opuși, dar se iubesc și din relația lor iese copilul Annette, care schimbă totul.  

Annette este o operă rock despre staruri care trăiesc din și pentru talentul care i-a adus pe culmea gloriei. Suntem într-o lume în care publicul reacționează la unison, un cor ce dictează de fapt destinele celor care depind de el. Povestea se contorsionează într-o melodramă cu tente fantastice, care îți cere să nu o iei în serios, în timp ce apasă deloc discret pe toate butoanele emoțiilor. Avem o mare dragoste omorâtă de orgoliu, fantome nemiloase și un copil-păpușă ce arată ca Chucky și cântă ca un înger. Iar mostra de canto pe care ne-a arătat-o Adam Driver la finalul filmului Poveste despre căsnicie/Marriage Story se dovedește a fi doar o scânteie din vâlvătaia care se întinde aici pe tot filmul. 

Complet paralizant, Annette este un musical mai mare decât orice ecran.

Annette (2021) rulează sâmbătă, de la 13:30, la Casa de Cultură a Studenților. Filmul este regizat de Leos Carax și îi are în distribuție pe Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *