Multiversurile, din nou la modă

Orice, oriunde, oricând, pe numele lui original și deja mega-cunoscut Everything Everywhere All at Once, e probabil cel mai îndrăzneț și inventiv film de la În mintea lui John Malkovich (1999) încoace. 

Adică 23 de ani în care nu știu cine, ce a văzut mai original și mai inovativ în termeni de storytelling. Nu e o surpriză: cei doi Danieli din spatele său, Scheinert și Kwan, au mai luat cu asalt lumea cinematografică în 2016, când excentricul Swiss Army Men a avut premiera la Sundance, însă Orice e la un cu totul alt nivel. E probabil cea mai aproape variantă de lungmetraj a prăjelii de videoclip pentru Turn Down for What, pe care l-au regizat în 2014. 

Debordând de o energie molipsitoare, acesta spune povestea imigrantei chineze Evelyn (Michelle Yeoh, wow ca de obicei, într-un rol care inițial fusese scris pentru Jackie Chan), proprietară a unei spălătorii, care nu se înțelege bine nici cu soțul conciliator (Ke Huy Quan, care se întoarce pe marele ecran la aproape 40 de ani după al doilea Indiana Jones), nici cu fiica adolescentă (Stephanie Hsu, o revelație) care ar face bine să-și ascundă iubita de bunicul care urmează să vină în vizită. 

Are o viață haotică, însă cel mai groază îi e de lucrătoarea IRS (Jamie Lee Curtis) care se ocupă de taxele lor și știe c-au trișat pentru a plăti mai puțin. De aici mai e doar un pas până la o aventură zăpăcitoare care o face să exploreze realităţi paralele, în care corpurile oamenilor din viața ei sunt controlate de universuri care și care mai bizare (în unul din ele oamenii au crenvurști în loc de degete, cu unghii date cu ketchup). 

Un cocktail nebunesc de SF făcut cu cap, scene kung fu à la Bruce Lee și ciudățenii cu nemiluita, Orice își ancorează premisa nebunească cu o distribuție stelară și o regie ingenioasă care pune multe dintre blockbusterele recente la colț. Poate că să renunțe renunțe la cârma serialului Marvel Loki pentru a-și putea transpune propria viziune pe ecran a fost cea mai bună alegere pe care cei doi Danieli au făcut-o vreodată. 

Cifrele, cel puțin, par să spună și ele același lucru: filmul a ajuns cel mai de succes titlu din portofoliul îndrăgitului distribuitor american de filme indie A24. Orice, oriunde, oricând rulează astăzi, 19 iunie, de la 21:45 la Castelul Bánffy Bonțida.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *