Manasse

Clasic al filmului mut românesc, Manasse inaugurează anul acesta seria de cine-concerte din cadrul TIFF.22, în colaborare live cu cvartetul Volekh.

Peliculă de referinţă în istoria cinematografiei noastre, Manasse (1925) va oferi o experientă artistică inedita, încântând publicul vizual şi auditiv alături de acompaniamentul cvartetului Volekh. Evenimentul are loc duminică 11 iunie, începând cu ora 19:30. Filmul va fi redat la Cinema Dacia Mănăştur, iar costul biletului este de 40 de lei.

Regizat de Jean Mihail, pionier al artei cinematografice românești, Manasse este proaspăt restaurat de către Arhiva Națională de Film. Ecranizare a piesei de teatru a lui Ronetti-Roman din 1900, filmul prezintă conflictul dintre două lumi, una trecută şi una prezentă, respectiv două religii, cea ortodoxă şi cea mozaică. Caracterizat de numeroase răsturnări de situaţie, umor şi un sfârşit dramatic, a fost numit filmul anului la premiera sa din 1925.

Prezentând lupta dintre tradiţie şi modernitate la începuturile secolului XX, filmul a fost realizat în 1924-1925 în Fălticeni şi Bucureşti, sub atenta observaţie a producătorului Isidor Goldenberg. În distribuţie îi amintim pe Romald Bulfinsky în rolul lui Manasse, Maria Ciucurescu ca şi Ester, Iosef Kamen drept Zelig Șor şi Dorina Demetrescu în rolul lui Lelia.

Subiectul filmului, intoleranţa religioasă, este înfăţişat în povestea de dragoste dintre un român şi o evreică, nepoata lui Manasse. La fel ca şi piesa de teatru care îl precedă, a cărei reprezentare a fost oprită la Teatrul Național din București prin proteste, acesta a trezit păreri contradictorii în rândul publicului prin confruntarea ideilor dintre tineri şi bătrâni. În ciuda faptului că Ronetti-Roman însuşi a declarat că piesa este simpla reprezentare a unui caz concret personal cunoscut, drama a stârnit indignarea evreilor care considerau piesa ca fiind antievreiască.

Când vine vorba despre muzica care acompaniază pelicula, aceasta este bazată pe o partitură instrumentală originală care îmbină elemente de muzică de cameră cu teme descoperite în surse de arhivă, ritmuri etno, lăutărești şi klezmer. Tradiţie muzicală evreiască, muzica klezmer a fost puternic influenţată de muzica popular românească. Aceasta va fi interpretată de cvartetul Volekh, ansamblu acustic klezmer din București, cunoscut pentru explorarea conexiunilor dintre repertoriile tradiționale de muzică idiș și românească din Valahia și Moldova.

0 replies on “Manasse”