Kos. Bastarzi glorioși dezlănțuiți

Un thriller istoric plin de tensiune, subtext și stil, bazat pe o poveste adevărată.

Polonia, 1794 – atmosfera este explozivă din pricina conflictelor militare cu Rusia și a exploatării inumane a țăranilor legați de glie de către nobilii hrăpăreți. Idealistul general Tadeusz „Kos” Kosciuszko (Jacek Braciak) se întoarce din America, unde luptase de partea Statelor Unite în Războiul Revoluționar, în țara sa oropsită. Este însoțit de Domingo (Jason Mitchell) – sclav eliberat și prieten de nădejde, iar împreună au un plan: să adune sprijinul țăranilor oprimați și al boierilor cu conștiință, împotriva Rusiei, pentru a face din Polonia o țară liberă pentru toți.

În paralel, bastardul hăituit Ignac Sikora, jucat minunat de Bartosz Bielenia, se străduiește să își confirme nobilitatea ratificând testamentul tatălui său. Marele antagonist, căpitanul de cavalerie muscal Iwan Dunin (Robert Wieckiewicz), domină fiecare scenă în care apare și este tipul de dușman pe care adori să-l detești. Întâlnirea lor va deveni legendară.

Pe cât e de amplu și de palpabil contextul istoric, pe atât de concentrat și de reținut este filmul, condensând aproape toată această tensiune între pereții unui conac, pe parcursul unei seri cu băutură, poker, trădare, praf de pușcă și hangere însângerate. 

Scenaristul Michal A. Zielinski și regizorul Pawel Maslona au învățat în mod limpede lecții importante de la Tarantino, însă Kos (Scarborn) are avantajul de a fi bazat pe fapte reale, ceea ce dă filmului o notă personală și umană înduioșătoare.

Miercuri, 19 iunie, ora 21:45 – Piața Unirii Open Air

Joi, 20 iunie, ora 21:45 – Parc Poligon Florești

0 replies on “Kos. Bastarzi glorioși dezlănțuiți”