Experiența Metropolis la Castelul Banffy

Proiecția în aer liber a capodoperei science-fiction Metropolis este una dintre tradițiile festivalului, iar pelicula a primit o profunzime uluitoare prin universul sonor și muzical interpretat live de grupul italian Edison Studio, care au amintit publicului de ce filmul mut te poate lăsa fără cuvinte.

Deasupra Castelului Banffy de la Bonțida plutește fără îndoială o vrajă, mai ales atunci când îl vezi la asfințit, scăldat în umbre și lumini colorate, survolat de drone și împresurat de o mulțime entuziasmată. E ca și cum expresionismul lui Fritz Lang a ajuns acolo din timp, s-a instalat ca la el acasă, iar acum așteaptă nerăbdător începerea proiecției-concert. 

Sute de oameni au simțit această atmosferă electrizantă în seara de sâmbătă, 15 iunie. Probele de sunet trimiteau fiori prin întreg spațiul în timp ce marea de scaune din fața castelului se umplea treptat de cinefili. În această stare de spirit, până și ecranul gol pare o poartă argintie care se deschide pe măsură ce soarele apune.

Primele cadre spun povestea poveștii – avem ocazia să vedem o versiune restaurată a peliculei originale, care fusese aproape înjumătățită după premiera din 1927. Pierdute timp de zeci de ani, scenele tăiate au fost redescoperite în 2010, pe o peliculă dintr-un muzeu din Buenos Aires. Suntem martori ai unei legende în continuă reinventare și renaștere. Iar apoi, sunetul!

Întâlnirea dintre filmul lui Fritz Lang și Edison Studio e mai mult decât un cine-concert. Grupul italian are asupra filmului un efect cel puțin la fel de profund ca tehnologia camerelor 3D sau IMAX asupra cinematografiei contemporane. Pe lângă tușele muzicale acordate stilistic cu specificul art deco al imaginilor, ei creează, magnific, un întreg univers sonor, dând efectiv glas personajelor și umplând aerul cu efecte foley live. Sunetele vin de pretutindeni, sparte în ecouri, tânguiri abstracte de sintetizator, mugete mecanice, până ce Metropolis se simte mai 3D decât Avatar, mai măreț decât Dune și mai contemporan decât mi-aș fi putut imagina. 

Am plecat de la Bonțida mai cinefil decât ajunsesem. Ce îți poți dori mai mult de la un astfel de eveniment?

0 replies on “Experiența Metropolis la Castelul Banffy”