Jurnal de pandemie

cu fotografii din România și Italia

Expoziția surprinde felul în care viața oamenilor obișnuiți din România și Italia a fost transformată de pandemie.

Este vorba despre un proiect mixt, româno-italian, în care s-au implicat fotografii Remus Țiplea și Erik Messori. 

Remus Țiplea va fi prezent pe parcursul zilei de azi în galerie pentru a sta de vorbă cu publicul vizitator. Fotografiile realizate de el surprind momente din viața cotidiană a locuitorilor orașului Negrești Oaș în ultimele luni. Fotograful are 47 de de ani și este pasionat de proiectele de fotografie documentară de anduranță, realizând până în prezent două la care a lucrat câte 10 ani.

„Am început să pozez din prima parte a stării de urgență, să țin un fel de jurnal. Am încercat să arăt ce s-a schimbat în comportamentul nostru în această perioadă. Am avut și multe emoții să nu mă îmbolnăvesc, dar mă consolam cu gândul că dacă totuși pic la datorie măcar o să fac și poze de cealaltă parte a baricadei”, mărturisește el.

Erik Messori este fotoreporter și co-fondator al colectivului CAPTA, specializat în fotojurnalism și reportaje ce abordează atât probleme naționale cât și internaționale. În ultimii 15 ani, Erik a acoperit conflictele armate, crize umanitară și de mediu, inegalitățile sociale și a documentat subiecte bazate pe problemele din Asia, Africa, Europa și Europa de Est. 

Messori a fotografiat, la rândul său, comunitatea din Reggio Emilia, încă de la începutul crizei, când Italia era țara cu cele mai multe decese datorate COVID-19. Blocați în casă de un decret guvernamental care le permite să se aventureze doar pentru necesitățile de bază, italienii și-au văzut aproape toate relațiile sociale blocate, timp de săptămâni întregi.

Expoziția a fost realizată în parteneriat cu CAPTA IMAGES și Asociația Fotopia. Este deschisă publicului zilnic, până în 9 august, între orele 10 și 17, la Muzeul de Artă.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *