Incendiul

Câștigător al Trofeului Transilvania la TIFF în 2015, Incendiul urmărește o zi din viața unui tânăr cuplu argentinian pregătit să facă cel mai mare pas de pînă acum și să se mute împreună într-un apartament al lor. Situația ia însă o turnură neașteptată atunci cînd, înainte de a ajunge la cabinetul notarului, cu cei o sută de mii de dolari necesari achiziționării apartamentului asupra lor, sînt sunați și rugați să amâne semnarea contractului pe ziua următoare. Cu Lucía (Pilar Gamboa) învingându-l pe Marcelo (Juan Barberini) pentru că nu a sunat vânzătorul înainte de a pleca de acasă, așa cum i-a cerut să o facă, cei doi ajung să se certe, violent chiar, în mijlocul străzii, fără ca cineva să intervină sau să bage măcar de seamă. 

El Incendio/ Incendiul (Duminică, 31 mai, ora 21:00)

Agresivitatea pare să plutească în aer în întregul Buenos Aires surprins timid, în fundal, de către regizorul Juan Schnitman. Atunci cînd cei doi se duc să scoată banii de la bancă, îi îndeasă în borsete lipite de corp, pe sub haine, și trec de mai multe grilaje înainte de a ieși din clădire. Ajunși afară, ei încearcă să nu dea de bănuit că au scos bani și tresar la fiecare claxon și atingere accidentală de alți pietoni. Nici la locurile de muncă nu sînt scutiți de tensiune: în restaurantul în care lucrează Lucía, colegii care îi fac avansuri sexuale, din cauza presiunii de a găti contra-cronometru și a țipetelor chelnerului șef, ajung să se bată. În cazul lui Marcelo, trainer într-o școală pentru adolescenți cu probleme comportamentale, o mamă îl acuză că i-a bruscat copilul și îi cere demisia. Mai tîrziu, ajunși acasă, cei doi sunt atacați de un vecin trezit din somn de gălăgia făcută. 

Deși degradarea relației e prezentată concomitent cu instabilitatea orașului, ea nu pare să fie cauzată direct de aceasta, impulsurile violențe făcând mai degrabă parte din natura personajelor. Încă din prima secvență, cei doi protagoniști simulează un joc erotic pasiv-agresiv care nu evoluează în ceva serios decît mai tîrziu, cînd aceștia încetează să-și mai reprime adevăratele sentimente și câteva dintre secretele lor ies la iveală. Lipsa de comunicare și încredere ajunge să-și facă simțite efectele, iar cu fiecare gest de respingere și fiecare reproș cei doi se îndepărtează și mai mult unul de celălalt. În ciuda realismului spre care filmul tinde, de la dialoguri și micile felii de viață din început pînă la filmarea cu o cameră de mînă, spre final el ajunge să se simtă repetitiv în obsesia sa cu surprinderea exclusivă a toxicității dintre cei doi, iar tensiunea acumulată e expediată mult prea rapid de un happy ending relativ deschis, marcat de o promisiune anterioară: „Voi încerca să mă schimb”. 

El Incendio/ Incendiul (Duminică, 31 mai, ora 21:00)

Incendiul va avea parte de o proiecție virtuală gratuită duminică, 31 mai, de la orele 21:00 pe TIFF Unlimited, în cadrul weekendului CineLatino: Music & Love în care va mai fi proiectat și documentarul Chavela (2017), despre faimoasa cântăreață mexicană și muză a lui Pedro Almodóvar Chavela Vargas. După aceasta, filmul va rămâne disponibil pe platformă abonaților, alături de peste o sută de titluri consacrate.

0 replies on “Incendiul”