Ce vedem vara asta în online

Cu cinematografele închise pentru cel puțin încă două luni, industria de film pare să se adapteze la pandemia de COVID-19 din mers. TIFF Unlimited se va extinde în afara granițelor țării cu o selecție de filme românești, MUBI și-a deschis întreaga arhivă către utilizatori, mai mulți distribuitori și cinematografe își mută filmele în online, pe platforme VoD, iar proiecțiile de tip drive-in par să facă un comeback. Mulți sînt încrezători că lucrurile vor reveni cît de cît la normal curînd, iar sălile, care vor funcționa la o capacitate înjumătățită pentru o perioadă, se vor redeschide pentru premiera noului film semnat de Christopher Nolan, Tenet, pe 17 iulie. TIFF-ul și-a anunțat și el cea de-a 19-a ediție, amînată, care va avea loc la Cluj între 31 iulie și 9 august, iar marile festivaluri din afară (Veneția, Toronto) sînt încrezătoare că-și vor desfășura activitatea ca de obicei, dacă vor respecta anumite reguli. 

Și deși lucrurile arată promițător, urmează două luni de vară lungi în care singura sursă de entertainment o va reprezenta tehnologia de zi cu zi, motiv pentru care am strîns, într-o listă diversă, mai multe resurse cu filme accesibile gratuit și legal, pentru ca serile petrecute în fața TV-ului să devină mai interesante.

• TIFF Unlimited a sărbătorit un an de la lansarea platformei, pe 6 iunie, cu o proiecție a comediei rusești Chapiteau Show (r. Sergey Loban, 2010), care a luat la ediția din 2012 a TIFF-ului atît Premiul Special al Juriului, cît și Premiul Publicului. O puteți vedea în continuare pe unlimited.tiff.ro, alături de alte peste 130 de titluri consacrate semnate de cineaști precum David Lynch, Agnès Varda sau Lars von Trier.


Chapiteau Show (Duminică, 06 iunie, ora 21:00)

• We Are One: A Global Film Festival se desfășoară pe YouTube pînă pe 7 iunie și se bucură de o selecție de sute de lungmetraje, scurtmetraje, masterclass-uri și conferințe alese pe sprînceană de cele mai mari festivaluri din lume, de la Sundance și Berlin la Cannes și Locarno. De neratat: versiunea restaurată a The Epic of Everest (r. John Noel, 1924) și comedia fantastică Adela Has Not Had Supper Yet (r. Oldrich Lipský, 1978).

Adela Has Not Had Supper Yet r. Oldrich Lipský, 1978

• Pe HENRI, platforma creată de Cinemateca Franceză care va rămînă disponibilă pînă la redeschiderea acesteia, programată la jumătatea lunii iulie, se găsesc numeroase filme rare restaurate, de la retrospective Jean Epstein și Raoul Ruiz pînă la un documentar neterminat de Henri-Georges Clouzot, filmat de acesta în timpul lunii sale de miere în Brazilia. Multe dintre filme nu au subtitrare, însă vorbitorii de limba franceză se pot bucura de cîte un film nou în fiecare seară, începînd cu orele 21:30, ora României.

• Cinematograful Arsenal Cinema din Berlin a lansat Arsenal 3, un program prin care oferă, o dată la două săptămîni, acces la o nouă serie de filme destul de greu de găsit altfel. Programul de săptămînile acestea, care se concentrează pe teme precum colonialismul și memoria, are ca piesă de rezistență filmul Forgetting Vietnam (r. Trinh T. Minh-ha, 2015).

Forgetting Vietnam r. Trinh T. Minh-ha, 2015

• Cineclubul american Church of Film, dedicat redescoperirii filmelor uitate sau pierdute, a urmat și el același parcurs, și oferă acces la o serie de filme mai greu de găsit prin intermediul canalului lor de Vimeo. Sînt disponibile deja numeroase titluri, printre care The Adversary (r. Satyajit Ray, 1970) sau The Murder of Fred Hampton (r. Howard Alk, 1971).

• În lumina protestelor care au cuprins întreaga lume și în încercarea de a oferi populației o nouă perspectivă asupra rasismului sistemic, The Criterion Channel și Milestone Films au ridicat pay wall-ul pentru mai multe filme realizate de cineaști afroamericani sau care vorbesc despre viața persoanelor de descendență africană. Killer of Sheep (r. Charles Burnett, 1978), Black Mother (r. Khalik Allah, 2018) și Black Panthers (r. Agnès Varda, 1968) sînt doar cîteva dintre titlurile atît de necesar de vizitat mai ales în această perioadă.

Black Panthersr. Agnès Varda, 1968

• Pe perioada pandemiei, cei de la Festival Scope organizează Meet the Neighbours of the Neighbours, prin care locuitorii continentului african pot viziona o selecție dinamică de filme europene și invers. Din Europa pot fi accesate astfel filme precum senegalezul Le prix du pardon (r. Mansour Sora Wade, 2001) și algerianul Jusqu’à la fin des temps (r. Yasmine Chouikh, 2017).

• Cei de la Netflix au încărcat pe canalul lor de YouTube mai multe documentare auxiliare pentru elevii și studenții ale căror cursuri au fost mutate în online, de la Al 13-lea amendament (r. Ava DuVernay, 2016), despre incriminarea afroamericanilor și înmulțirea deținuților din SUA, pînă la întregul serial Planeta noastră (2019).


Planeta noastră (2019 )

Institutul Național al Cinematografiei Maghiare a făcut accesibile publicului larg 39 de filme clasice restaurate din arhiva sa. Printre ele, multe titluri de Márta Mészáros și István Szabó, dar și animații și filme pentru cei mai mici.

• Cei de la Mosfilm, unul dintre cele mai mari studiouri de film din Rusia, au pus și ei o parte din portofoliul propriu pe site. Filmele mai necunoscute nu au subtitrări, însă cele mai populare, precum capodopera lui Elem Klimov, Vino și vezi (1985), adaptarea lui Serghei Bondarciuk după Război și pace sau cîteva titluri de Tarkovski, au.

Vino și vezi r.Elem Klimov (1985)

• La fel, cei de la Tor, emblematicul studio polonez, au încărcat pe YouTube mai multe dintre titlurile lor, printre care șase filme de Krzysztof Kieślowski, inclusiv A Short Film About Love și A Short Film About Killing, ambele din 1988, și șapte de Krzysztof Zanussi, printre care Anul soarelui liniștit (1984), câștigător al Leului de Aur la Veneția.

A Short Film About Love

• Cei de la Centrul Ceh și-au reluat seria de proiecții Documentary Mondays pe platforma DaFilms. My Name is Hungry Buffalo (r. Pavel Jurda, 2016) e următorul pe listă, al doilea din cele patru filme, și poate fi accesat pe întreaga durată a zilei de 8 iunie, urmând ca seara, pe pagina lor de Facebook, să fie transmisă LIVE o sesiune de Q&A cu regizorul filmului.

• Cei de la Instituto Cervantes de Bucarest propun spre vizionare luna aceasta, în fiecare vineri seară, pentru 48 de ore începînd cu orele 21:00, cîte un scurtmetraj latin. În iulie, ei vor continua programul Clasicii alături de tine cu lungmetraje clasice restaurate precum El cochecito (r. Marco Ferreri, 1960) și Surcos (r. José Antonio Nieves Conde, 1951).

KineDok oferă și ei acces la mai multe documentare prezentate în edițiile trecute ale programului, printre care și Țara Moartă, de Radu Jude.

Țara Moartă, r. Radu Jude

• Numeroase documentare prezentate în edițiile anterioare ale International Documentary Filmfestival Amsterdam sînt disponibile pe siteul acestora, inclusiv Divorț în stil iranian (r. Kim Longinotto și Ziba Mir-Hosseini, 1998), cîștigător al unui premiu BAFTA.

• Pe byNWR sînt disponibile mai multe filme americane de serie B restaurate de cineastul danez Nicholas Winding Refn din bani proprii, cîștigați din publicitate (erau for free și înainte, însă vizionarea lor necesita un cont pe platformă). De neratat: Spring Night, Summer Night (r. Joseph L. Anderson, 1967).

• O retrospectivă Mark Rappaport, cu majoritatea filmelor sale, de la Rock Hudson’s Home Movies (1992) până la From the Journals of Jean Seberg (1995), are loc aici

Rock Hudson’s Home Movies r. Mark Rappaport

• Cei de la Exmilitary prezintă o serie de patru filme post-apocaliptice est-europene, printre care On the Silver Globe (r. Andrzej Żuławski, 1988) și Călăuza (r. Andrei Tarkovski, 1979).

• Fundația Kino Klassika organizează Frontul Roșu, o serie de proiecții aniversare a 75 de ani de cinema rusesc despre război, cu o selecție care cuprinde filme precum Punct de control (r. Aleksei German, 1971) și Paradise (r. Andrei Konchalovsky, 2016).

Paradise (r. Andrei Konchalovsky, 2016

• Aproape toate scurtmetrajele selecționate la ediția din acest an a SXSW, care a fost anulată, sînt disponibile online, grație Mailchimp.

• Seria In Company With gîndită de cei de la Company Gallery, NY continuă retrospectiva completă Barbara Hammer cu trei filme realizate de cineasta queer în anii 2000. 

• aflamuna oferă acces la mai multe filme arabe contemporane premiate la festivaluri internaționale, titlurile propuse schimbîndu-se odată la 15 zile. Pînă pe 17 iunie, aceștia prezintă pe site șase filme din selecția Festivalului de Film Fantastic Maskoon din Liban.

• Cei de la Institutul Palestinian de Film prezintă pe siteul lor cîte un film pe săptămână. Săptămîna aceasta au schimbat puțin regulile și, pînă miercuri, au făcut disponibile în schimb șase scurtmetraje.

• Pe platforma lor, cei de la National Film Board of Canada oferă peste trei mii de titluri, inclusiv clasici canadieni sau titluri recent lansate. Printre ele și documentarul Buster Keaton Rides Again (r. John Spotton, 1965).

0 replies on “Ce vedem vara asta în online”