Filmele pentru copii și adolescenți din secțiunea EducaTIFF se pot vedea și la Cinema Dacia

EducaTIFF este secțiunea din cadrul festivalului destinată publicului tânăr și foarte tânăr, unde programul de proiecții este alcătuit din filme special selectate pentru copii și adolescenți și aduse în premieră în România. Cele 14 proiecții sunt împărțite frățește între sala de cinema din incinta Universității Sapientia (Calea Turzii, nr. 4, în vecinătatea Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică) și Cinema Dacia Cluj, din cartierul Mănăștur. Dacă biletele pentru proiecțiile de la Sapientia se epuizează cât ai clipi, aceleași filme sunt proiectate și la Cinema Dacia. Sala cinematografului de cartier este primitoare, renovată, cu scaune comode, iar sonorizarea și ecranul de proiecții oferă o experiență de vizionare la standarde înalte.

Copiii și adolescenții care urmăresc filmele EducaTIFF ale acestei ediții pot participa la Competiția Tineri Critici de Film, cu premii oferite de sponsorii Pegas și TenarisSilcotub: o bicicletă pentru câștigătorul (sau câștigătoarea) categoriei de vârstă a claselor primare, un skateboard pentru gimnaziu și o trotinetă electrică la categoria liceu. Cronicile pot fi trimise pe adresa educatiff@tiff.ro, sub formă de text sau vlog, până pe data de 13 iunie. Mare parte dintre biletele la proiecțiile EducaTIFF de la Sapientia au fost deja cumpărate sau rezervate, așa încât echipa programului de educație cinematografică încurajează participarea la proiecțiile de la Cinema Dacia, unde filmele selectate au, de asemenea, proiecții urmate de discuții cu publicul tânăr despre temele și ideile prezentate pe ecran.

Doritorii își pot face program marți la prânz, când vor putea vedea o selecție minunată de animații din Finlanda, Egipt, Marea Britanie Rusia, Coreea de Sud, Lituania, Africa de Sud, perfectă pentru a deschide apetitul pentru cinema de la cele mai fragede vârste. Toate scurtmetrajele animate sunt non-verbale, ceea ce înseamnă că nu e nevoie ca micii spectatori să știe deja să citească. Cei din clasele primare au de ales între „Rocca”, un film care îi va convinge că o veveriță poate fi un animal perfect de companie, și „Tess”, o poveste despre momentul cel mai potrivit în care să te distrezi cu oamenii dragi (și care este întotdeauna: ACUM!). Pentru adolescenții din
gimnaziu, EducaTIFF a inclus o animație daneză curajoasă, care nu se sfiește să atace ca un ninja subiecte complexe și dureroase, precum exploatarea copiiilor prin muncă pentru a susține consumerismul, bullying-ul sau abuzul de putere. Liceenii pot dezbate ce înseamnă să pleci în viață cu planuri făcute pe jumătate și buzunare aproape goale, alături de „Noi, coioții” și pot descoperi cinemaul de autor, care nu respectă regulile în „Dispariția”.

Program EducaTIFF la Cinema Dacia:
Noi, coioții/ We the coyotes” – sâmbătă, 1 iunie, ora 12:00
Franța, SUA, durata: 87 minunte, recomandare vârstă: 15 ani +

Ninja în pătrățele/ Checkered Ninja” – luni, 3 iunie, ora 12:00
Danemarca, durata: 82 minute, recomandare vârstă: 12 ani +

Scurtmetraje animate – selecție internațională de filme non-verbale (fără dialoguri scrise)
Marți, 4 iunie, ora 12:00, recomandare vârstă: 5 ani +

Vacanța mea extraordinară cu Tess/ My extraordinary summer with Tess” – miercuri, 5 iunie, ora
12:00
Olanda, Germania, durata: 84 minute, recomandare vârstă: 9 ani +

Rocca/Rocca changes the world” – joi, 6 iunie, ora 12 :00
Germania, durata: 97 minute, recomandare vârstă: 8 ani +

Dispariția/Knives and Skin” – vineri, 7 iunie, ora 12:00
SUA, durata: 112 minute, recomandare vârstă: 15 ani+

0 replies on “Filmele pentru copii și adolescenți din secțiunea EducaTIFF se pot vedea și la Cinema Dacia”