Filmele de gen – distracție ieftină sau atmosferă bogată?

Anul acesta, Artur Brzozowski, o prezență constantă la TIFF în ultimii ani, s-a alăturat oficial familiei festivalului: programează secțiunea Umbre, care a inițiat un parteneriat cu Fantasy Filmfest, un festival ambulant din Germania dedicat filmelor de gen. Până acum, secțiunea s-a concentrat pe filmele horror, dar Brzozowski a schimbat deja focusul.  

Alex Mircioi: Ne puteți spune mai multe despre Fantasy Filmfest și relația lui cu TIFF-ul?

Artur Brzozowski: Fantasy Filmfest este unul dintre cele mai mari evenimente de film din Germania și, în același timp, o platformă pentru titlurile de gen. Fantasy Filmfest e organizat după un concept ambulant: merge în șapte orașe mari din Germania în fiecare septembrie. Ca director, știu multe despre filmele de gen și trendurile în domeniu.

La TIFF vin de opt ani și m-am legat de festival, de atmosfera de aici, care mă inspiră, și de Cluj, care e o locație de festival fantastică. Anul acesta Mihai Chirilov m-a invitat să curatoriez secțiunea Umbre, și am acceptat cu recunoștință. De opt ani tot schimbăm păreri despre titluri și vin la TIFF să descopăr și eu niște bijuterii de gen. Așa că am creat acest parteneriat creativ internațional pe care sperăm că putem să-l continuăm și în viitor.

A.M.: De ce credeți că e important pentru un festival care este dedicat în principal cinemaului de artă să includă și titluri de gen?

A.B.: Cinemaul de gen a evoluat imens în ultimele câteva zeci de ani, a ieșit din nișă la lumina zilei, a devenit, cum zicem noi, “Salonfähig.” Fesivaluri mari cum ar fi Cannes sau Veneția au din ce în ce mai mult filme de gen în programul principal. Filmele astea nu mai sunt rățuștile urâte ale cinematografiei, acum deja își au locul lor. Și mai este și din ce în ce mai mult public pentru filmele de artă de gen bune.

A.M. Programul din Umbre de anul acesta are câteva filme care merg mai mult spre thirller decât spre horror tradițional. Care a fost viziunea pentru acest prim an de selecție?

A.B.: Am încercat să selectez o varietate de filme care se concentrează mai mult pe atmosferă decât pe distracție ieftină. E o secțiune de gen, ceea ce nu înseamnă doar horror — e mult mai lag conceptul. Asta nu înseamnă că nu o să vă roadeți unghiile la cinema. De exemplu, și claustrofobicul Sechestrați în tunel sau brazilianul Morții nu vorbesc oferă suficiente emoții fără să fie literalmente de groază sau să aibă efecte speciale de horror.

A.M.: La ce ar trebui să ne așteptăm în viitor de la această secțiune?

A.B.: Simt că filmele de gen bune, cu atmosferă se integrează foarte bine în restul programului de la TIFF, așa că voi continua selecția pe ideea aceasta. Dar întotdeauna depinde de filmele care sunt eligibile și temele pe care regizorii le-au ales pentru filme. De exemplu anul acesta multe titluri par să aibă de-a face cu relațiile de familie și zonele întunecate în care se duc ele. Freaks e despre o relație neobișnuită dintre un tată și fiica lui, Zoo despre căsnicie în timpul apocalipsei zobie, Toți zeii din ceruri e despre relația dintre doi frați în întuneric.
0 replies on “Filmele de gen – distracție ieftină sau atmosferă bogată?”