Filmele provoacă. Vin cu teme de dezbatere. Dau de gândit. Așa că, dacă sunt privite cu mintea deschisă și fără prejudecăți, pot scoate la iveală tot ce e mai bun în noi.
Înțeleg că mulți părinți și profesori și-ar dori o lume mult mai bună pentru copiii și adolescenții pe care îi iubesc și educă. Însă copiii și adolescenții s-au născut și trăiesc în lumea de acum, una departe de a fi ideală. Cred că cei tineri au nevoie să fim sinceri cu ei, să nu le ascundem că există mereu în viață provocări, schimbări neașteptate, obstacole și primejdii. Simt că au nevoie să nu le creăm așteptări fanteziste, care să-i dezamăgească, ci să-i pregătim să aibă încredere în ei, să-i încurajăm să descopere și să cunoască lumea așa cum e, ca apoi să poată veni cu idei de-a o face mai bună. Copiii și adolescenții dau adesea dovadă de un simț al dreptății nealterat și de empatie profundă. Ne-au demonstrat de atâtea ori de-a lungul anilor la discuțiile despre filmele EducaTIFF și în cronicile scrise.
Filmele EducaTIFF din 2020 nu sunt „frumoase” în sensul idilic. Ele provoacă. Vin cu teme de dezbatere. Dau de gândit. Așa că, dacă sunt privite cu mintea deschisă și fără prejudecăți, pot scoate la iveală tot ce e mai bun în noi. Dincolo de trădare, descoperi adevărata prietenie. Dincolo de violență, e sacrificiul făcut din iubire. Dincolo de moarte e recunoștința pentru o viață plină de aventuri extraordinare. Dincolo de frică e curajul. Dincolo de întuneric e lumina. Dincolo de singurătatea fiecăruia, e singurătatea noastră colectivă, a celor care suntem împreună acum, pe planeta albastră.
În 2020 am fost mai izolați ca niciodată, dar și mai împreună ca niciodată. Un an al extremelor. Un an din care am învățat și învățăm enorm. Fiindcă din provocări se învață cel mai intens.