Dancer – Portretul unui geniu al baletului

Sergei Polunin este unul dintre cele mai importanți artiști ai baletului și dansului contemporan, fiind invitatul special de anul acesta de la TIFF. Pentru a celebra cariera și talentul său unic, TIFF  a pregătit un program complet, care să-l aducă mai aproape pe Polunin publicului din România, atât prin dans, cât și prin cinema.

Programul începe cu proiecția documentarului Dancer, realizat de către Steven Cantor și lansat în 2016. Dancer aranjează o compilație de interviuri și arhive video care pornesc de la a analiza începuturile lui Polunin în Kiev, îmbinând un discurs analitic despre relația cu familia și despre cursurile de balet, și care ajung până în prezent. La 19 ani, Polunin devine cel mai tânăr balerin principal de la Royal Ballet din Londra, dar pe lângă împlinirea profesională, Polunin își chestionează constant succesul în raport cu pierderea unui simț al identității. 

Prin intermediul mărturiilor înregistrate, se poate contura un portret mai nuanțat al lui Polunin, punându-se accent pe talentul său extraordinar ca dansator, dar și pe compromisurile făcute pentru a ajunge în acest punct. 

Documentarul lui Cantor își creează un deziderat în a contextualiza umanitatea lui Polunin, aspect ascuns în spatele reușitelor sale mediatizate. Iar Polunin lasă să fie descoperite detaliile cele mai intime, comunicând la rândul lui etapele prin care a trecut și urmele pe care le-a lăsat trecutul. 

Joi (29 iulie), la ora 12:00, în cadrul TIFF Talks, Sergei Poluninn va discuta cu Cătălin Ștefănescu, la Hotel DoubleTree by Hilton. Seara, de la ora 20:30, la Castelul Bánffy din Bonțida, Sergei Polunin va putea fi urmărit într-un performance live în cadrul show-ului Up, Close and Personal

Spectacolul va începe cu proiecția Bolero, un performance coregrafic în care capodopera lui Ravel capătă o nouă dimensiune prin mișcările renumitului dansator, amplificate de efectele vizuale realizate de artistul Teun van der Zalm. Ross Freddie Ray semnează conceptul și coregrafia spectacolului. Seara va continua cu Sacré, un spectacol bazat pe Ritualul primăverii, al lui Igor Stravinski, și inspirat din stilul dansatorului Vaslav Nijinski, în viziunea coregrafică a artistei japoneze Yuka Oishi. Lupta constantă dintre emoție și rațiune, tema centrală a spectacolului care a făcut înconjurul lumii, dezvăluie multiplele straturi ale personalității lui Polunin, oferind publicului ocazia de a-l descoperi, prin intermediul mișcărilor, ca dansator și creator, dar mai ales ca om. La final, Sergei Polunin va participa la o discuție cu publicul și va oferi detalii din culisele parcursului său artistic.

Dancer (2016, Marea Britanie) poate fi văzut miercuri, 28 iulie, la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților. Regia: Steven Cantor.  Sergei Polunin, Galina Polunina, Larisa Lavrikova. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *