Comploturi la curte – Regina și bastarda

Cum ar fi arătat un episod din Urzeala tronurilor regizat de João Pedro Rodrigues? E o întrebare pe care nu mi-am pus-o, dar la care am primit răspuns, vrând-nevrând, văzând primele episoade din Regina și bastarda. Sau poate că Roma (dacă și-l mai aduce aminte cineva) e titlul HBO pe care-l căutam, luând în considerare lipsa dragonilor și ce-și dorește creatoarea Patrícia Müller, care și-a adaptat propria carte, să facă: un serial mai mult sau mai puțin adevărat despre o perioadă reală din istorie. 

E 1320, iar recent apăruta Portugalie, ale cărei granițe sunt într-o continuă schimbare, e răvășită de un război civil între regele Denis și singurul său fiu legitim Afonso, care-și acuză tatăl că-l preferă pe bastardul Sanches la tronul țării. În mijlocul acestei debandade violente, căci Afonso cucerește orașe și își face dreptate cu ajutorul sabiei, călugărița Maria Afonso, cea mai tânără fiică a regelui și preferata sa, e violată și ucisă în mănăstirea din Odivelas. Pentru a-l găsi pe criminal, regele îl numește pe loialul scutier Lopo Aires Teles, și el în război cu propriii demoni după ce și-a pierdut fiul, în fruntea unei investigații. Numai că, nu-i așa, calea spre dreptate e una lungă: Lopo Aires se lovește de conspirații religioase, de slujnica reginei, pentru care dezvoltă o obsesie sexuală, dar și de regina Elisabeta de Aragon însăși, care ascunde secrete ce pot schimba cursul istoriei și nu pare să fi fost chiar atât de sfântă pe cât se crede.


Deși titlul pune în centrul poveștii două femei, ficționalul Lopo Aires e, cel puțin în prima parte, călăuza spectatorului în această aventură, liantul care leagă principalul plot whodunit de miriada de subploturi (care-s multe, poate prea multe, fiecare personaj uneltindu-și propriile planuri). Însă, dacă reușești să nu te pierzi, aventura se prezintă cu întorsături de situație la tot pasul, comploturi pe măsură, și o atmosferă medievală foarte reușită, de la decoruri la luptele sângeroase (chiar dacă mai low budget, cu puțină figurație). Dar și dacă te pierzi puțin – până la urmă, cine a reușit să rețină toate numele familiei Stark din prima?

Primele două episoade din Regina și bastarda rulează astăzi, 17 iunie, de la 22:00 la UBB Open Air, și luni, 20 iunie, de la 14:45 la Universitatea Sapientia. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *