Câştigătorul / Wodzirej – până unde eşti dispus să mergi?

Un orăşel de provincie se pregăteşte de cel mai mare bal din istoria sa, la împlinirea a 500 de ani. Lutek Danielak, un entertainer local nu foarte cunoscut, escroc și șarlatan, află de această ocazie şi conştientizează că ar putea fi şansa carierei lui. Realizat în 1978, în plin totalitarism, Câştigătorul / Wodzirej (tradus foarte inspirat în engleză ca Top Dog, pentru că de fapt despre asta este vorba: despre lupta pentru a te impune cu orice preţ în vârful ierarhiei) prezintă pe un ton ironic cinismul uman şi tot ce decurge de aici.

Lutek decide să obțină postul prin orice mijloace şi concepe un plan să îşi elimine concurenţa. Pe parcurs, rupe toate barierele morale, trecând nu numai peste principii generale, cât şi peste prieteni apropiaţi. El inventează, minte, șantajează, bârfește și manipulează pentru a ajunge în top.

Decăderea şi corupţia conduc această lume, iar regizorul Feliks Falk nu se dă în lături de la a sublinia acest lucru. Ce e poate cel mai persiflant e că povestea ne pregăteşte pentru un ospăţ epic, dar în cele din urmă această grandioasă petrecere se dovedeşte a nu fi ceva mai mult decât un ospăţ oarecare, într-o localitate oarecare, unde toată lumea sfârşeşte prin a dansa beată.

Filmul apare într-o Polonie guvernată de comunism, cu care Falk în mod sigur nu era de acord. Este pe undeva o variantă anticipatorie şi cu context politic diferit a The King of Comedy (1982), prin care şi Martin Scorsese evidenţia dorinţa tristă şi condamnabilă de a obţine succesul cu orice preţ.

Filmul rulează vineri, 24 iunie, ora 19:30, la Cinema Arta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *