Căderea imperiului american – un băiat norocos

Pierre-Paul e tipul de om educat, dar neîmplinit, cu o meserie mult sub potenţialul lui. Curier pentru un mare lanţ canadian, asistă fără să vrea la un hold-up care se termină prost. În faţa genţilor cu bani căzute în faţa sa, are de luat o decizie: devine bogat sau rămâne inert? E genul de moment cu care puţini ne întâlnim.

Contrar personalităţii lui rezervate, decide să fie de data asta îndrăzneţ. All in. Poliţia intră pe fir şi, fără să suspecteze nimic la început, merge pe acele piste bătătorite, care de multe ori se adeveresc a fi corecte. Nu şi de această dată. Doar când toate variantele cad pe rând, Pierre-Paul ajunge suspect – unul cu totul neobişnuit: un alt fel de Kevin Spacey. Căderea imperiului american este o surpriză plăcută de la un cap la celălalt: titlul, ales pe undeva ironic, se mulează pe demersul regizorului canadian quebecoez Denys Arcand de a le arată vecinilor de la sud cum trebuie făcut un thriller poliţist savuros şi totodată uman.

Tensiunea se împleteşte cu personalitatea melancolic-visătoare a protagonistului, iar totul e condimentat de apariţia surprinzătoare a unei femei cu potenţial fatal şi a unui delincvent expert în spălarea sumelor mari. Dar niciunul dintre aceştia nu cade complet în propiul clişeu. Complex şi atent să închidă cu lux de amănunte fiecare pistă narativă, înţesat de actori cu mare personalitate, filmul poate concura cu cele mai populare producţii prezente anul acesta în festival!

Căderea imperiului american rulează duminică, 9 iunie, ora 21:45, în Piaţa Unirii Open Air, respectiv ora 20:30, la Cinema Dacia Mănăştur.

0 replies on “Căderea imperiului american – un băiat norocos”