Sub cerul liber. Linişte, înaintea furtunii?

Fernando și Salvador și-au pierdut tatăl într-un accident rutier tragic și tocmai află, după doi ani crânceni, unde locuiește șoferul vinovat.

Au trecut doi ani de când, pe un drum prăfuit din Mexicul profund, Salvador călătorise cu tatăl său. Din sens opus, un şofer neatent avea să intre în ei. Două poveşti care se întâlnesc forţat, accidental şi tragic. Pe nesimţite, o nouă istorie stă(tea) să se petreacă. O istorie neverosimilă, neanunţată de nimic, undeva departe, într-un spaţiu vast, întins şi deşertic.

Când află cine e responsabilul morţii tatălui lor iubit, cei doi fraţi plănuiesc pe grabă, sub impulsul dorinţei arzătoare de a-l răzbuna, şi pleacă spre orăşelul aflat la graniţa cu SUA. Scopul lor e clar şi tocmit de un pact. Doar faptul că sunt forţaţi să o ia şi pe proaspăta lor soră vitregă – care nu ştie în ce se bagă – pare a fi singurul factor care i-ar putea înmuia în vreun fel.

Frumoasă și răzgâiată, Paula e genul nesuferită (sau să fie aşa doar în aparenţă?) căreia i se face mereu pe plac. Este un drum al liniştirii şi al cunoaşterii. Un road movie erotic cu valenţe de revenge-thriller, raw și frust, care livrează ce promite şi chiar mai mult. Drum lung şi hipnotic, filmul fraţilor Arriagas are energia erotică a visătorilor lui Bertolucci şi ceva din nebunia furioasă a lui Bonnie şi Clyde.

Numai că aici miza e mai tăioasă şi înăbuşirea traumelor, poate, mai îndreptăţită. O poveste care deschide imaginația, o râcâie abil, cu o răbdare aproape sadică, sigură pe propriile mijloace. Fără să facă rabat de la tăceri, de la mici momente de așteptare grea, Sub cerul liber (Upon Open Sky) poate juca în acelaşi timp ca plăcere vinovată şi ca invitaţie la reflecţie asupra pierderii şi regăsirii.

Sâmbătă, 22 iunie, ora 21:45 – Piața Unirii Open Air şi Parc Poligon Florești

Duminică, 23 iunie, ora 16:15 – Casa de Cultură a Studenţilor

Duminică, 23 iunie, ora 19:30 – Cinema Mărăşti

0 replies on “Sub cerul liber. Linişte, înaintea furtunii?”