Limonov: Balada lui Eddie. Odiseea sovietică

Ambițios, amuzant și nebunesc, Limonov: Balada lui Eddie, cel mai nou film de Kiril Serebrennikov, oferă o prospețime provocatoare maldărului de filme biografice.

O proiecție specială ar trebui să fie provocatoare, iar Limonov: Balada lui Eddie (Limonov: The Ballad of Eddie) ar putea sta în locul definiției pentru provocator în dicționarul oricărei limbi. Cea mai nouă peliculă semnată de Kiril Serebrennikov, de data aceasta în limba engleză, o premieră pentru regizorul rus, se aseamănă mai mult unui album dance-punk decât unei balade. 

Punk-ul se datorează în mare parte protagonistului, Eduard Limonov, scriitor, disident și arhetip viu al genului, jucat cu dedicație completă de Ben Whishaw. Rolul e neașteptat de serios pentru vocea ursului Paddington și ajutorul tocilar al lui James Bond în Spectre și Nu e vreme de murit. Whishaw se aruncă însă cu totul în pielea disidentului, atingând un soi de nebunie plină de senzualitate.

Spre deosebire de alte filme biografice mai cumințele, Limonov: Balada lui Eddie nu se lasă dominat de jocul actoricesc, ci susține atmosfera cu o doză bună de dinamism. Serebrennikov folosește întregul arsenal cinematografic, de la schimbări de aspect ratio, secvențe fără tăieturi, title cards, realități alternative onirice și mult, mut sex – pe principiul more is more.

Două ore de intensitate maximă trec la viteza unei curse. De-a lungul lor, titularul Limonov trece de la tânăr poet în Rusia, la servitor nebun în America și, odată întors acasă, într-un lider politic periculos. O viață cu atât mai interesantă, deoarece este doar parțial ficționalizată, în ciuda faptului că pare bastardul dintre Șoferul de taxi, Joker și Don Jon. Un lucru rămâne cert: adevărată sau nu, este o poveste demnă de urmărit.

Sâmbătă, 22 iunie, ora 18:00 – Cinema Florin Piersic

0 replies on “Limonov: Balada lui Eddie. Odiseea sovietică”