Crystal Pite, coregrafă și dansatoare canadiană, este cotată în top 10 cei mai buni coregrafi din lume. Spectacolul său, Angels’ Atlas, a avut o singură reprezentație, premiera, la Baletul Național din Canada înainte să înceapă pandemia din 2020. În 2022, regizoarea Chelsea McMullan s-a folosit de revenirea reprezentației pe scenă pentru a realiza un documentar ce face portretul coregrafei, mai întâi prin lucrul cu dansatorii și apoi prin roadele acestui efort, spectacolul în sine.
„Simt că am învățat enorm ca regizor privind-o! Iubesc modul în care reușește să exprime emoția care duce spre mișcare. Nu am văzut pe nimeni să facă ceea ce face ea”, spune regizoarea într-un interviu. Documentarul reușește într-adevăr să aducă în fața spectatorului un munte de energie creativă. Crystal Pite este atentă la fiecare dansator în parte, iar notele ei în cele trei zile de repetiții sunt atât de minuțioase că nu înțelegi cum se vor vedea acele detalii din sală.
„Trebuie să tragi de corpul tău, să îți depășești limitele pentru a lucra cu ea”, spun dansatorii. Nimeni nu știe cum se va simți spectacolul după o pauză atât de lungă. Dansatorii descriu însă stările în care intră înainte de coregrafia cap-coadă. Vor semăna ele cu ce va simți publicul? – întrebarea asta nu o pune nimeni, răspunsul îi apare însă singur pe a doua jumătate a filmului, când suntem invitați la spectacol, de la început și până la final.
Regizoarea a filmat în cursul unei reprezentații și apoi încă trei zile de reluări. A folosit macara și tracking shots direct pe scenă pentru a capta spectacolul din interior. Este un regal vizual pentru spectatori, posibil doar datorită filmului. Nimeni din sala Baletului Național nu a văzut Angels’ Atlas așa cum îl veți vedea la cinematograf.
Proiecția va fi urmată de inegalabila Miriam Răducanu, în sub o oră de improvizații pe ritm de Miles Davis. În O întâmplare cu jazz, documentarul lui Mircea Albuțiu, iubita coregrafă, dansatoare și profesoară de dans este filmată în apartamentul propriu în timp ce își creează moment după moment pe fond de so what, rostit la fel de surprinzător ca ritmul de jazz. Mentora și partenera de Nocturne a lui Gigi Căciuleanu îl cere reprodus într-un colț, „nu mult mai departe de mine”, și apoi reia pașii, cu și fără pălărie, oprindu-se periodic să exclame: „Nu-i bine!” Mișcările îi sunt însă ceas și ceva din mondenul locației combinat cu muzica care pare că sare din mișcările ei, nu invers, fac acest documentar o continuare perfectă, cu parfum nostalgic local, pentru Crystal Pite.
Crystal Pite: Angels’ Atlas și O întâmplare cu jazz sunt proiecții speciale JTI, partener al festivalului încă din primul an, mereu alături de filme care celebrează cele mai desăvârșite expresii ale dansului.
Marţi, 13 iunie, 18:00 – Casa de Cultură a Studenților
Duminică, 18 iunie, 22:00 – UBB Open Air