Ca în fiecare an, TIFF încurajează tinerii care se formează în Cluj şi reuneşte în cadrul Competiţiei Locale 6 filme realizate în stiluri diverse. Juriul este format din producătorii Gabriela Suciu, Radu Stancu și Florin Piersic Jr.
Câștigătorul Competiției Locale TIFF va primi un premiu în valoare de 1.500 euro, oferit de Banca Transilvania, și servicii de producție în valoare de 15.000 de euro pentru următorul proiect de film al regizorului, acordate de Numa Film. Juriul va acorda și o Mențiune Specială – servicii de post-producție în valoare de 7.000 de euro, oferite tot de Numa Film. Câștigătorul Competiției Locale va fi recompensat și cu premiul oferit de Leonidas, care la fiecare ediție dăruiește câștigătorului ciocolată pentru un an de zile.
Emilia Hosu are HIV (dramă) prezintă povestea Emiliei, o avocată specializată în ecologie, care realizează că martorul ei cheie îi va compromite cazul. Așa că încearcă să compenseze ziua irosită printr-o partidă de sex. Când lucrurile încep să iasă de sub control devine evident că l-a judecat pripit. Ioana Păun este o regizoare româncă de teatru ce lucrează internațional pe teme ce țin de comportamentele oamenilor aflați în circumstanțe atroce. 2021 marchează debutul ei în cinema.
În Dragoste în vremea coronei (animaţie, documentar), cinci tineri vorbesc despre relațiile lor, mai ales greutățile, în vremea lockdownului. Regizoarea Szucher Ágnes-Bernadett a terminat actorie la Universitatea Babeș-Bolyai; în prezent lucrează în Cluj Napoca, ca ilustrator de cărți pentru copii și experimentează cu animație.
Viitor anterior (documemoir) reprezintă un testament al faptului că timpul trece, dar amintirile rămân. Această călătorie fragmentată în timp și spațiu contestă natura memoriei, asemănându-se cu fluxul de conștiință al protagonistei, și omagiază un om drag a cărei existența a atins profund pe cei din jurul său. Regizoarea Maria Bega s-a născut şi a crescut la Montréal, în Canada, după care în 2014 s-a întors înapoi la originile sale românești. Aici, a studiat psihologia şi cinematografia, la Universitatea Babeş-Bolyai, combinaţie care a dat naştere acestui film.
Adél (dramă) este primul film narativ al regizorului Lukács Gergely şi îl prezintă pe Adél, care ajunge la casa lui dinainte, la dragostea dinainte, ca să să realizeze că nu sunt doar picturile lui, pantofii lui; a fost înlocuit. Această schimbare îl forţează să ia cu el tot ce a lăsat în urmă. Lukács Gergely a făcut clipuri video la Budapesta, până când s-a mutat la Cluj, unde studiază regie de film la Facultatea Sapientia.
Anticamera (gen-absurd) reprezintă o reflecție asupra nevoii omului de a se sprijini în credință. Când haosul pătrunde și în cele mai stabile și familiare structuri din mintea umană, omului îi râmăne ezoterismul sau nebunia. Jasmina Cloșcă este masterantă la Facultatea de Teatru și Film, iar licența a terminat-o la King’s College London în Studii de Film. În 2022 a realizat dramaturgia și regia pentru monodrama Nu mă simt tocmai bine. Mihai Gligan este student la Facultatea de Teatru și Film, specializarea Regie. A publicat în multiple reviste de cultură şi a montat spectacole de teatru.
În Suborbital (dramă), părintele Tamás suferă de halucinatii și știe că în scurt timp îşi va pierde vederea. După ce o întâlnește pe Nora, o cântăreața tânără, găsește în ea un spirit înrudit. Cei doi îşi descoperă scopul adevărat și reușesc să accepte voința destinului. Regizorul Sós Timothy este absolvent de film la Universitatea Sapientia, actual masterand, iar în timpul liber scrie scenarii, recenzii de film și nuvele. În 2020, a câştigat festivalul de film Filmgalopp din Cluj-Napoca cu scurtmetrajul România Liberă.
Pentru a afla mai multe despre procesul de selecţie şi specificul filmelor, am discutat cu Adela Nicoară, coordonatorul secţiunii.
Putem vorbi despre un specific comun pentru selecţia din acest an?
Se observă o tendință în ultimii ani ai Competiției Locale la regizorii care își înscriu filmele și care încearcă și alte modalități de expresie artistică, anul acesta genurile fiind variate de la absurd, la documemoir, animații, filme de ficțiune, drame și comedii. Misiunea juriului nu a fost una ușoară din cauza numărului de filme înscrise, însă după discuția cu ei mi-au spus că procesul de jurizare s-a desfășurat destul de rapid și consensul în cazul celor 6 filme alese pentru proiecție nu a fost dificil de atins.
Au fost multe filme înscrise? Cât de dificil a fost procesul de selecţie?
Anul acesta am avut un număr generos (41) de filme înscrise în Competiția Locală, scurtmetraje care urmează o dinamică asemănătoare și consecventă în ultimii an, în Competiție regăsindu-se filme înscrise de studenții celor două universități de film din oraș (UBB și Sapientia) și în trend ascendent de când cu pandemia, filme înscrise de regizori originari din Cluj care își desfășoară activitatea la nivel național sau internațional, dar care doresc să își facă cunoscut filmul și pe plan local, publicului ‘de acasă’ pentru ei.
Gala Competiției Locale are loc marți, pe 21 iunie, ora 19:30, la Universitatea Sapientia. Intrarea va fi gratuită, în baza unei rezervări online.