„Incidentul de la MȚR. Impact asupra artiștilor”

5 minute, noul film al regizorului Dan Chișu, este inspirat de un eveniment real, provocat în 2013, atunci când proiecția filmului The Kids Are All Right (r. Lisa Cholodenko, 2010) a fost boicotată, iar autoritățile au ezitat să intervină. Cum bine știm, incidente de acest fel s-au mai tot repetat de atunci, iar 5 minute se ambiționează să cuprindă implicațiile personale care apar în urmă.

Un polițist (Mihai Călin) care din cauza homofobiei refuză să intervină la fața locului, o jurnalistă (Diana Cavallioti) care întrece limitele etice de dragul dreptății, o victimă aflată în comă, o familie care amenință să se destrame, tensiuni peste tensiuni în biroul de presă sau sediul poliției. Aceste fire narative se întețesc cu mare viteză de-a lungul filmului. Val-vârtej, de la un episod la altul, personajele descoperă pe rând motivele din spatele acțiunilor, iar nimeni nu scapă neamendat. Personajele nu contenesc să lanseze capcane și să manipuleze, fără prea mult tact, pentru a-l prinde pe celălalt cu garda jos. Ce se naște de aici este un alert tablou ficțional, dar inspirat din realitate, al crizelor profesionale și personale declanșate de lipsa de reacție în situații critice. Filmul folosește instrumente convenționale, mizând pe neîncălcarea pașilor clasici de ilustrare a unei povești care, prin efectele dramatice, nu face rabat de la senzaționalitate. 

Important într-un astfel de film e și claritatea poziției regizorului. Chiar dacă privirea este echidistantă și niciun personaj nu iese învingător, prin alegerile narative, filmul se ține legat de necesitatea intangibilă de-a apăra drepturile comunității LGBTQ+ și libertatea de expresie.

5 minute se poate vedea astăzi (3 august) de la orele 21:30, la Club Transilvania și miercuri (5 august) de la 23:45, în curtea Colegiului Național „George Coșbuc”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *