„TIFF Unlimited se adresează tuturor celor pasionați de filme de artă”

interviu cu Dorina Oarga

Ați lansat TIFF Unlimited la TIFF, anul acesta. Ce s-a întîmplat de atunci?

Platforma noastră e una tînără, ea a fost lansată oficial pe data de 6 iunie și s-a bucurat de o reacție foarte pozitivă din partea publicului cinefil de la noi, mai ales cel familiar cu TIFF. Chiar aș vrea să le mulțumim celor care au crezut și încă cred în noi. 

Inițial platforma a fost disponibilă doar pe web, prin accesarea în motorul de căutare a paginii unlimited.tiff.ro. Partenerii noști tehnici însă au avut o vară extrem de ocupată, aceștia au pregătit și aplicațiile de mobil și smart TV, atît pentru Android, cît și pentru iOS. Am lansat oficial aceste aplicații pe 28 octombrie. Ele au menirea de a îmbunătăți experianța utilizatorului, oferind abonaților posibilitatea de a vedea filme de pe mai multe dispozitive (maxim 3 dispozitive pentru un singur abonat), în condiții legale și la o calitate bună a proiecției, atît online, cât și offline. Avantajul utilizării aplicațiilor TIFF Unlimited este că filmele pot fi vizionate și offline, direct din aplicație, dacă au fost downloadate în prealabil. A nu se confunda cu downloadarea în afara platformei.

Ce v-ați propus și ce ați reușit?

Ideea platformei s-a născut din dorința de a continua experiența de festival pentru publicul TIFF, de a crește șansele de vizionare ale filmelor prezentate în programul festivalului, văzute de un număr limitat de spectatori. Mai mult, nu toată lumea ajunge la TIFF, așa că ne dorim să le aducem TIFF-ul acasă, atît cât putem, evident.  

Multă lume se așteaptă să găsească pe TIFF Unlimited filmele de la ultima ediție de festival. Din păcate acest lucru este foarte greu de realizat, căci marea majoritate a acestora nu sînt disponibile pentru distribuția online pe teritoriul țării noastre, întrucît fie așteaptă o lansare în cinematografe într-o prima fază, fie drepturile de difuzare sunt deținute de o altă platformă. Pentru a rezolva această problemă, am dezvoltat relații solide cu companiile independente de distribuție de film, pentru a avea acces la content de calitate. Și vom continua să dezvoltăm și pe viitor, pentru a asigura filme cît mai bune și premiate.

Cum se poziționează TIFF Unlimited pe piața de platforme de filme on-line?

Cu toate că e la început, TIFF Unlimited a intrat rapid în acest grup select de platforme de video streaming de urmărit pe teritoriul țării nostre. Competiția e destul de mare, însă cred că ne-am identificat foarte bine specificul, și anume filme de festival. 

O mare provocare e educarea publicului în a nu mai pirata filme, fie că vorbim de download de pe torrents sau de streaming ilegal, este foarte important de înțeles că, atîta timp cît avem pretenția ca realizatorii de filme să prezinte, de fiecare dată, conținut original și incitant, este important să-i sprijinim, promovîndu-le munca și vizionîndu-le filmele în mod legal, dar și să-i răsplătim pentru munca lor. 

Cărui public i se adresează ea?

TIFF Unlimited se adresează tuturor celor pasionați de filme de artă, filme de autor, filme care te provoacă la dialog sau introspecție. De multe ori aceste filme de pe TIFF Unlimited îți lasă un gol în stomac, te răscolesc și-ți dau de gîndit. Nu sînt neapărat filme ușoare sau superficiale, realizate strict pentru amuzamentul facil al spectatorului, ci transmit mesaje puternice privitorului. 

Cum alegeți filmele?

Avem o echipă ce se ocupă de achiziția filmelor, iar curatorierea este făcută de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Echipa de achiziții abordează deținătorii de drepturi pentru verificarea disponibilității filmelor pe teritoriul țării noastre, după care se alege ordinea de lansare a titlurilor. Este un proces lung și anevoios, de multe ori deținătorii drepturilor percepînd taxe foarte mari pentru prezentarea anumitor titluri pe platformă, chiar și pentru o perioadă limitată de timp. Așa că, pentru a putea veni cu un catalog cît mai divers, este important să avem sprijinul publicului, este important ca aceștia să aleagă să vizioneze anumite filme pe platforma noastă, contra unei taxe de abonament lunar sau anual (cel lunar e echivalent cu costul unui bilet la cinematograf într-un multiplex), în locul accesării așa ziselor canale pirat, neplătitoare de drepturi sau taxe. 

Cît de des o alimentați? Cîte filme sînt acum?

Ne-am ambiționat să alimentăm platforma o dată la două săptămîni, pentru a-i da acel caracter dinamic care cred că ar trebui să definească orice proiect de acest gen. Concurența pentru poziționare este strînsă, chiar și la noi în țară, astfel că ne străduim să ne păstrăm publicul aproape, să-l facem curios și să-l determinăm să ne urmărească în mod constant. 

Nu este deloc ușor să obținem drepturile de vizionare ale filmelor, sîntem încă la început, nu avem forța de negociere a altor platforme similare, însă ne stăduim de fiecare dată să aducem filme bune, premiate, greu de găsit online. 

Momentan sînt 76 de filme, însă cîteva dintre acestea vor ieși de pe platformă în următoarea perioadă, iar altele le vor lua locul. 

Filmele care vor dispărea vor fi menționate în categoria “Last chance to watch”, pe cînd cele nou introduse apar în colecția “Recently Added”. 

Ce urmează?

Pe 28 octombrie, odată cu lansarea aplicațiilor de mobil și TV, am lansat și o campanie promoțională pentru abonamentul lunar. Toți cei interesați să-și achiziționeze un abonament TIFF Unlimited în perioada 28 octombrie-30 decembrie 2019, vor beneficia de un tarif special de 3,5 euro + TVA.

De asemenea urmează și alte lansări de filme, care sperăm noi, să atragă cît mai mulți cinefili. 

Mai mult, definitivăm și strategia pentru anul 2020, cînd vom încerca să variem tipul de content, incluzînd și o serie de seriale independente. Dar despre acestea vă vom spune mai multe anul viitor.

0 replies on “„TIFF Unlimited se adresează tuturor celor pasionați de filme de artă””